USA i přes snahu EU nechají cla na airbusy i další zboží

14.08.2020
Euroskop, čtk

Spojené státy ponechají v platnosti 15procentní clo na dovoz evropských letadel Airbus i 25procentní clo na dovoz dalšího evropského zboží. Ve středu to oznámila americká vláda, která se tak rozhodla navzdory snaze Evropské unie vleklý spor o subvence vyřešit. Spor o podporu výroby letecké techniky, kterou unie společnosti Airbus poskytuje, se táhne už 16 let.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer uvedl, že EU nepodnikla dostatečné kroky k tomu, aby naplnila rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO). Právě ta už dříve rozhodla, že Airbus dostává podporu v rozporu s pravidly světového obchodu, a proto jsou Spojené státy oprávněny zavést vlastní cla na vybrané zboží z EU. Lighthizer dodal, že jeho úřad bude požadovat zahájení nového procesu, který by přinesl dlouhodobé řešení sporu.

Spojené státy ale upraví seznam potravin, vína a lihovin dovážených z Evropské unie, které Washington loni v říjnu zatížil 25procentním clem. Od letošního 1. září se clo nebude vztahovat na řecký sýr či britské sušenky, bude se ale týkat německých a francouzských marmelád. Beze změny, a to na 7,5 miliardy dolarů (asi 166 miliard Kč), zůstane celkový objem evropského zboží zatíženého americkým clem a jeho výše, uvedl USTR.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek