EU vyřadila Maroko ze seznamu zdravotně bezpečných zemí

10.08.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie vyškrtla Maroko ze seznamu zemí, jejichž obyvatelé mohou cestovat na území evropského bloku. Shodli se na tom v pátek zástupci členských států, kteří aktualizovali soupis bezpečných mimounijních zemí vzhledem k současnému riziku šíření koronavirové nákazy. Na seznamu, který má pro unijní státy charakter doporučení, zůstává 11 zemí.

Do EU po páteční aktualizaci mohou bez omezení cestovat občané Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Japonska, Jižní Koreje, Gruzie, Rwandy, Thajska, Tuniska a Uruguaye. Čína na seznamu figuruje s podmínkou, že recipročně umožní vstup obyvatelům unijních zemí.

Evropská unie uzavřela své vnější hranice v březnu, kdy se kontinentem začala rychle šířit koronavirová nákaza. V té době také začaly kontroly na vnitřních hranicích mezi unijními státy, které v červnu členské země až na výjimky postupně zrušily. Evropská komise jim zároveň doporučila, aby od začátku července začaly postupně povolovat vstup i lidem z mimounijních zemí v závislosti na vývoji nákazy.

Hlavním kritériem je celoevropský průměr růstu nákazy

Hlavním kritériem pro umístění na „zelený seznam“ je, aby počet nových koronavirových případů nepřekračoval průměr EU stanovený v polovině června. Dalšími hledisky jsou důvěryhodnost údajů z jednotlivých zemí či účinnost přijatých opatření.

Řada unijních států se ale seznamem řídí jen zčásti, další jej nerespektují vůbec. Česko stejně jako další země pouští na své území jen obyvatele několika států ze soupisu. Maročané do ČR nesměli již před vyškrtnutím Maroka ze seznamu.

Rada EU hodlá seznam během srpna opět aktualizovat podle vývoje nákazy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek