Evropa si připomněla půl milionu obětí romského holokaustu

04.08.2020
Euroskop, čtk

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli 2. srpna vyzvala veřejné autority, aby rázně odmítly projevy nenávisti vůči jakékoli skupině, ať už z důvodu rasy, etnicity, náboženství nebo sexuální orientace. Prohlásila to při příležitosti nedělního Památného dne romského holokaustu, kdy lidé v Evropě vzpomínají na 500 tisíc Romů zavražděných během druhé světové války.

„Soudržnou a tolerantní společnost vybudujeme, jen pokud dobře porozumíme tomu, jak jednoduché a nesmírně nebezpečné je kvůli odlišnosti zbavit menšinu jejího lidského rozměru a zneužít předsudky k ospravedlnění verbálního a fyzického násilí či v nejextrémnějším podobě i genocidy,“ uvedla Čaputová ve zveřejněném projevu. Na svém twitterovém účtu zároveň napsala, že je nutné se zaměřit na nerovnosti, s nimiž se romská komunita stále potýká.

Kvůli pandemii covidu-19 se vzpomínkové akce z míst, která byla svědkem systematického vyvražďování Židů, Romů, Poláků či sovětských zajatců, přesunuly letos na internet. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen ve svém poselství řekl, že „se musíme postarat o to, aby opovrhování určitými lidmi, hledání obětních beránků, nenávist a násilí nebyly využity jako politické nástroje“. Podle předsedy Ústřední rady německých Sintů a Romů Romaniho Roseho se v mnoha evropských zemích etabloval rasistický nacionalismus a protiromské, antisemitské tendence mají stále násilnější formu.

Na noc z neděle na pondělí připadlo 76. výročí události, kdy nacisté zlikvidovali takzvaný „cikánský rodinný tábor“ ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi-Březince na jihu současného polského území. V plynových komorách tehdy zavraždili 4200 Romů a Sintů. V Česku se v neděli pietní akt konal v Letech na Písecku v místě někdejšího koncentračního tábora.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek