Aktivita v průmyslu eurozóny se poprvé od loňska vrátila k růstu

04.08.2020
Euroskop, čtk

Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny se v červenci poprvé od začátku loňského roku vrátila k růstu, neboť po dalším uvolnění protikoronavirových restrikcí se začala zotavovat poptávka. Aktivita v průmyslu se dál zlepšila i v Británii, kde výroba rostla nejrychleji za tři roky. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky v pondělí zveřejnila organizace IHS Markit.

Index nákupních manažerů (PMI) pro zpracovatelský sektor eurozóny vzrostl v červenci na 51,8 z červnových 47,4 bodu. Poprvé od loňského ledna se tak dostal nad hranici 50 bodů, která odděluje růst od poklesu aktivity.

Vyhlídky jsou pozitivní, optimismus ale brzdí propouštění

Index výroby vystoupil na 55,3 bodu, a je tak nejvýše od dubna 2018. Předchozí měsíc činil 48,9 bodu. Ukazatele výhledu dalšího vývoje jsou sice obecně pozitivnější, analytici jsou však znepokojeni tím, že továrny stále snižují počet zaměstnanců. Index zaměstnanosti se z rekordního minima zvýšil jen málo, a to o 1,6 bodu na 42,9 bodu.

Pro Británii index PMI vzrostl v červenci na 53,3 z červnových 50,1 bodu. Index výroby se pak zvýšil na 59,3 bodu, nejvíce od listopadu 2017. Poprvé za pět měsíců se zvýšily i zakázky, optimismus mezi firmami je tak nejvyšší za dva roky, uvedla agentura Reuters.

Evropská unie usiluje o stimulaci ekonomiky

Po celém světě se nemocí covid-19, kterou způsobuje nový koronavirus, nakazilo už přes 18 milionů lidí. Vlády v Evropě však postupně uvolňují část omezení, která uzavřela velkou část ekonomiky regionu. S cílem pomoci ekonomice posílila Evropská centrální banka (ECB) svá stimulační opatření a představitelé zemí Evropské unie se dohodli na fondu obnovy, který má mít k dispozici 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč).

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 12,1 procenta. Meziročně se propadla o 15 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek