Nová pracovní místa v rámci předsednictví ČR a na úřadech práce

28.07.2020
Euroskop, ČTK

Na stálém zastoupení České republiky v Bruselu od konce prosince přibude 40 nových služebních míst. Pozice by měly vzniknout na dva a půl roku kvůli předsednictví Česka v Evropské unii. Vyplývá to z návrhu takzvané systemizace, kterou včera vláda schválila. Informoval o tom její tiskový odbor na webu. Dokument zároveň počítá s personálním posílením úřadů práce kvůli projektu na pomoc lidem s hledáním místa už v době, kdy jim hrozí propuštění či jsou ve výpovědní lhůtě.

Místa na stálém zastoupení chce ministerstvo vnitra začít obsazovat v lednu příštího roku. „K jejich zřízení již nyní s odloženou účinností dochází z důvodu nutnosti včasného vypsání výběrových řízení,“ uvedlo v návrhu. Už od srpna by měla přibýt jedna pozice v Bruselu a jedna v Ženevě. Důvodem je posílení zdravotnické agendy, místa by proto měla být převedena z ministerstva zdravotnictví. Kvůli těmto pozicím potřebuje ministerstvo zahraničí na platy zaměstnanců navíc o zhruba 416.000 korun. Náklady na další čtyřicítku míst zatím v návrhu systemizace zahrnuty nebyly.

České stálé zastoupení usilovalo o to, aby jeho stovku běžných zaměstnanců na období před a v průběhu předsednictví doplnilo dalších 122 lidí. Kvůli úsporám jich má nakonec přijít 58 a další místa obsadí studenti či stážisté. ČR se chopí vůdčí role v sedmadvacítce členských zemí v červenci 2022.

Na takzvaný outplacement chce centrála úřadu práce přijmout 152 lidí. Do každé pobočky v zemi by měli nastoupit dva – poradce pro pracovníky a poradce pro zaměstnavatele. Současný návrh systemizace zatím počítá s 25 novými služebními místy, která mají vzniknout od srpna na zhruba dva roky. Zároveň však má na úřadech zaniknout 11 jiných pozic. „Navrhované změny jsou ve vztahu ke státnímu rozpočtu na rok 2020 neutrální,“ uvedlo vnitro.

Na dvouletý projekt mají úřady práce 484 milionů korun, a to hlavně z evropských peněz. Podporu by mělo získat na 4000 propouštěných. Projekt bude ve všech krajích kromě Prahy. Využít se má při hromadném propouštění, pro pracovníky ve výpovědi, na dohodu či se smlouvou na dobu určitou i pro evidované nezaměstnané. Outplacement zahrnuje poradenství a školení.

Dílčí změny služebních či pracovních míst čekají podle návrhu systemizace od srpna i další ministerstva a úřady. Výraznější přesuny se týkají správ sociálního zabezpečení či ministerstva školství. Kvůli zajištění podzimních voleb do třetiny Senátu a krajských voleb by pak měly ministerstvo vnitra a Český statistický úřad dostat více peněz na platy. Návrh počítá s navýšením prostředků pro vnitro o zhruba 800.000 korun a pro statistický úřad o 25,5 milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek