Metropole V4 chtějí přímé financování měst z fondu obnovy EU

17.07.2020
Euroskop, čtk

Primátoři Prahy, Bratislavy, Varšavy a Budapešti požádali v otevřeném dopisu německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se zasadila o zajištění přímého financování měst při využití prostředků z připravovaného evropského fondu obnovy. Peníze by měly sloužit k ekologické transformaci měst, uvádí dopis. Německo v současnosti předsedá Evropské unii, Merkelová bude spolu s dalšími evropskými lídry o podobě fondu obnovy jednat na summitu EU v Bruselu.

Primátoři v dopisu uvádějí, že města a jejich obyvatelé jsou vážně zasaženi klimatickými změnami. Podle nich ale města mají možnost přispět k dosažení uhlíkové neutrality celé EU cílenými opatřeními, jako jsou modernizace veřejné dopravy nebo snížení energetické náročnosti budov. Vyzvali proto k vytvoření speciálního mechanismu, na základě kterého by evropská města mohla čerpat peníze z evropského fondu obnovy.

Fond obnovy by měla EU vytvořit k nastartování ekonomiky po pandemii covidu-19, mělo by v něm být 750 miliard eur (zhruba 20 bilionů korun) nad rámec běžného víceletého finančního rámce unie. Peníze by si měla půjčit Evropská komise na finančních trzích. Podle evropských představitelů by peníze z fondu měly současně s hospodářským oživením pomoci i naplnění ekologických cílů EU, mezi které patří dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

O podobě fondu obnovy bude jednat nynější summit EU v Bruselu, který je prvním fyzickým setkáním evropských lídrů po vypuknutí pandemie. Německo před vrcholnou schůzkou dávalo najevo ambici nalézt už nyní konečnou dohodu, postoje jednotlivých zemí k fondu se ale liší. Česko například kritizuje to, že by jedním z významných kritérií pro rozdělení peněz měla být míra nezaměstnanosti v uplynulých pěti letech, podle vlády by bylo vhodnější zohlednit hospodářský propad v době pandemie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek