Vláda souhlasí s přelety a průjezdy spojenců

14.07.2020
Euroskop, čtk

Vláda souhlasí s tím, aby příští rok mohly přes české území přejíždět a přelétat spojenecké ozbrojené síly. Na tiskové konferenci to v pondělí řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Podobný souhlas na rok dopředu česká vláda schvaluje každoročně. Materiál nyní k posouzení dostanou poslanci a senátoři, sdělil ČTK Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Vláda povolila přelety a průjezdy ozbrojeným silám států Evropské unie, které ratifikovaly smlouvu European Defence Agency. Povolení platí i pro členské státy a státy zúčastněné v programu Partnerství pro mír (PfP) a pro země, se kterými Česká republika udržuje partnerské vztahy. „Povolení přeletu bude možno udělit také pro ozbrojené síly ostatních států, ale pouze za předpokladu souhlasného stanoviska ministerstva zahraničních věcí,“ poznamenal Vala.

Každoroční schvalování povolení, které zahrnuje následující rok, je zavedenou praxí. Ministerstvo obrany v minulosti postup zdůvodňovalo tím, že v případě přeletů či průjezdů, které souvisí s probíhající vojenskou operací, je ze zahraničněpolitických důvodů nevhodné o nich rozhodovat těsně před jejich uskutečněním. Spojenecký požadavek může vzhledem k okolnostem přijít nedlouho před plánovanou akcí a Parlament by už svůj souhlas připojit nestihl. Některé operace mohou být také utajované. Podle Valy bude ČR schválením přeletů a průletů u spojenců „vnímána nadále jako spolehlivý a důvěryhodný partner“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek