Zahradní sál bruntálského zámku je opravený za 31 mil. Kč

25.06.2020
Euroskop, čtk, Město Bruntál

Rekonstrukce zahradního sálu bruntálského zámku za více než 31 milionů korun je hotová. Historický objekt si mohou lidé prohlédnout do konce června a pak až za rok. Přístupný běžně bude až po rekonstrukci celého zámku, která potrvá do příštího léta. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zámku Ema Havelková.

Sala terrena, neboli zahradní sál, je otevřená architektonická stavba charakteristická pro barokní palácové a zámecké zahrady. Prostor je otevřen do zahrady, která je ve stejné úrovni nebo přístupná několika stupni schodiště. Sloužila pro relaxaci, svačiny či koncerty.

Dobová fotografie zahradního sálu v Bruntále, zdroj: Město Bruntál

Po rekonstrukci bude sala terrena v Bruntále sloužit pro menší a komorní akce. „Budeme zde pořádat komorní koncerty, recitály a přednášky. Od příštího roku zde bude fungovat i kavárna. Takže lidé budou moci jen tak přijít a posedět v zámecké zahradě,“ řekla Havelková. Náklady na projekt se pohybovaly kolem 31 milionů korun bez DPH. Z 85 procent obnovu hradila EU, zbytek peněz poskytl stát a kraj.

Rekonstrukce sala terrena v Bruntále, zdroj: Město Bruntál

Pro veřejnost bude nyní objekt přístupný jen do konce června. „To organizujeme pro zájemce prohlídky, na které se musí rezervovat. Zbývá už jen několik posledních míst,“ uvedla Havelková. Dodala, že pak bude budova nepřístupná. „Hlavně z důvodu bezpečnosti. Stavba je součástí parku, který se bude následující rok kompletně revitalizovat,“ vysvětlila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek