Útlum ekonomické aktivity v eurozóně v červnu výrazně polevil

24.06.2020
Euroskop, čtk

Útlum ekonomické aktivity v zemích eurozóny v červnu výrazně polevil, hospodářství se tak dál vzpamatovává z důsledků opatření zavedených proti šíření koronaviru. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky v úterý zveřejnila konzultační společnost IHS Markit. Do růstového pásma už se ekonomická aktivita překvapivě dostala ve Francii.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který sleduje aktivitu v průmyslu i ve službách, se podle předběžných propočtů zvýšil na 47,5 z květnových 31,9 bodu. To je mnohem lepší výsledek, než předpovídali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali vzestup indexu na 42,4 bodu. V dubnu byl index na rekordním minimu 13,6 bodu.

Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Hodnota pod 50 body znamená útlum.

„Rychlý odhad indexu za eurozónu naznačuje, že útlum v regionu se v červnu dál zmírnil. Výroba i poptávka dál klesají, ale už to není kolaps,“ poznamenal k výsledkům průzkumu hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. „I když dál platí, že HDP za druhé čtvrtletí asi zaznamená bezprecedentní propad, růst aktivity zvyšuje naděje, že zmírnění protikoronavirových omezení pomůže útlum do léta ukončit,“ dodal.

Optimismus narůstá

Analytici čekají, že ekonomika eurozóny v tomto čtvrtletí klesne o 12,5 procenta. Optimismus ale postupně narůstá – index budoucí výroby, který byl v posledních třech měsících pod hranicí 50 bodů, teď vystoupil na 55,7 z květnových 46,8 bodu.

Ve Francii se index aktivity za červen překvapivě zvýšil na 51,3 bodu z dubnové hodnoty 32,1 bodu. Ekonomové čekali, že vystoupí na 46,3 bodu, a zůstane tedy pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

„Nejnovější data o vývoji PMI ukazují, že jak se posouváme za vrchol koronavirové krize, Francie konečně vstoupila do fáze oživení,“ řekl ekonom IHS Markit Eliot Kerr.

Index PMI za Německo, které má největší ekonomiku v eurozóně, vystoupil na 45,8 z květnových 32,3 bodu. I to je lepší výsledek, než čekali analytici. Ti předpokládali, že index vystoupí na 44,2 bodu.

Novým typem koronaviru se v celém světě nakazilo více než devět milionů lidí, zhruba půl milionu jich zemřelo. I když nové případy se stále objevují, evropské vlády začaly omezující opatření uvolňovat. Řada podniků musela kvůli těmto opatřením přerušit výrobu, což se odrazilo v nebývalém propadu ekonomické aktivity a v nárůstu nezaměstnanosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek