Kreativní Evropa, program na podporu kulturních a kreativních odvětví

12.06.2020
Euroskop, Kreativní Evropa

Novým Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zavádí program Kreativní Evropa. Různé formy financování povzbuzují audiovizuální, kulturní a kreativní instituce, aby působily v celé Evropě, oslovovali nové publikum a rozvíjeli dovednosti potřebné v digitálním věku.

Cílem programu Kreativní Evropa je vytvořit jednotný rámec pro financování projektů v oblasti scénických umění, výtvarného umění, nakladatelství a literatury, filmu, televize, hudby, mezioborového umění, kulturního dědictví a videoher, maximálně využít synergii mezi různými sektory a zvýšit tak účinnost poskytované podpory.

Kreativní Evropa je zde pro všechny, kteří žádají o podporu z programu. V České republice je jim k dispozici informační kancelář Kreativní Evropa, která se skládá z dílčího programu MEDIA, který sídlí v Národním filmovém archivu a dále z dílčího programu Kultura se sídlem v Institutu umění – Divadelním ústavu. Kancelář má za úkol informovat české organizace o programu EU Kreativní Evropa.

Kancelář se dále zaměřuje na rovněž na konzultaci k daným projektům. Jedná se o formu poradenství, a to od fázi přípravy projektu až po finalizaci žádosti.

Mezi hlavní priority programu se řadí:

  • Rozvoj evropské kulturní a jazykové rozmanitosti
  • Posilování schopnosti kulturních a kreativních odvětví pracovat mezinárodně
  • Sběr dat o kulturních a kreativních odvětvích
  • Zlepšení přístupu kreativních a kulturních odvětví k financování
  • Rozvoj mezioborové a mezinárodní spolupráce

Program podporuje projekty evropské spolupráce, literární překlady, evropské platformy, které se zaměřují na podporu kulturním a kreativním organizacím, jejichž cílem je podpora rozvoje nových talentů a podněcování nadnárodní mobility kulturních a kreativních aktérů a děl a snaha zvyšovat uznání a viditelnost tvůrců. Dále pak program podporuje evropské sítě, kde poskytuje granty evropským sítím, které jsou činné v kulturních a kreativních odvětvích. Jde o strukturované skupiny organizací reprezentující kulturní a kreativní odvětví, jejichž cílem je posílit kapacitu tohoto odvětví, fungovat nadnárodně a mezioborově a přizpůsobit se změnám.

Kultura. Zdroj: Pixabay.org

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek