Uvolňování opatření proti COVID-19 v členských zemích EU

20.05.2020
Evropská komise

Pandemie COVID-19, která vypukal začátkem roku 2020 utlumila společenský život téměř po celém světě, EU nevyjímaje. Členské státy EU začínají nyní pozvolna uvolňovat přísná opatření, které přijaly proti šíření pandemie COVID-19. Aby se však mohli lidé plně navrátit k normálnímu stavu života, je zapotřebí uvést do praxe tzv. exitové strategie.
Přehled informací pro vás průběžně aktualizujeme z dokumentů Evropské komise ohledně uvolňování opatření v členských zemích. Aktuálně k datu 20. 5. 2020

Česká republika

  • Cestování: Zákaz cestování pro Čechy opouštějící zemi byl zrušen. Přeshraniční pracovníci budou moci denně překračovat hranice. Mezinárodní osobní doprava (vlaky, autobusy) bude povolena. Někteří občané třetích zemí (sezónní pracovníci, pracovníci ve zdravotnických a sociálních službách a klíčoví pracovníci a jejich rodinní příslušníci, držitelé dlouhodobých víz za účelem převzetí povolení k pobytu) budou moci cestovat do ČR. Používání ochranných masek bude povinné pouze v interiérech budov jiných než místo bydliště a ve veřejné dopravě.
  • Chytrá karanténa: Ano. Celorepublikový projekt chytré karantény by měl být plně funkční od začátku května. Spuštěna aplikace eRouška.
  • Obchody a služby: Mohou se otevřít venkovní farmáři a další trhy, řemeslníci, obchodní prostory a prodej automobilů. Prostory až 2 500 m2, pokud nejsou umístěny v nákupním centru o rozloze 5 000 m2, lze znovu otevřít autoškoly, tělocvičny pro osobní výcvik a fitness centra, knihovny, zoologické zahrady a botanické zahrady. České dráhy obnovily čtyři železniční tratě. Otevřít lze všechny obchody a nákupní střediska, venkovní kulturní zařízení, kadeřnictví a kosmetické salony, muzea a galerie, restaurace a hospody s výdejním oknem a venkovní posezení / zahrady. Od 25. května se restaurace, hospody, kavárny a hotely mohou znovu otevřít; Hrady a jiná kulturní místa mohou znovu otevřít své vnitřní prostory; Jsou povoleny obchody narušující integritu kůže (tetování, piercing); Zoo a botanické zahrady mohou znovu otevřít své vnitřní prostory; Taxi služby bez licence (zatím nejsou povoleny) jsou povoleny.
  • Shromažďování: Povoleny jsou také mimo profesionální sportovní aktivity bez veřejnosti. Státní a obecní úřady otevřené pro veřejnost; Svatby jsou možné až pro 10 osob. Bylo zrušeno omezení svobody pohybuVenkovní sportovní aktivity pro více než 2 nebo pro rodinu jsou povolenyNáboženské služby až pro 15 osob. Jsou povoleny venkovní nebo vnitřní hromadné akce, kulturní a sportovní aktivity (včetně svateb, divadel náboženských služeb, kin atd.). Sportovní akce mohou být pořádány bez diváků. Hromadné shromáždění max. Od 25. května bude povoleno 300 osobHromadné shromažďování max. Od 8. června by mělo být povoleno 500 osob. Hromadné shromáždění max. Od 22. června by mělo být povoleno 1000 osob
  • Školy: Studenti vysokých škol v poslední třídě se mohou vrátit, aby mohli složit závěrečné zkoušky/doktorské zkoušky. Vysokoškolští studenti všech ročníků se mohou vrátit ke konzultacím.Žáci posledního (9.) ročníku základních škol se mohou vrátit ke konzultacím, aby se připravili na přijímací test na střední školy.

    Studenti posledního ročníku středních škol, včetně odborných škol, se mohou vrátit k přípravě na závěrečné zkoušky (maturitní zkoušky atd.) Se mohou vrátit k diskuzi a konzultacím za účelem přípravy na závěrečné zkoušky.

    Mohou začít individuální lekce na základních uměleckých školách, jazykových školách.

    Školní docházka bude obnovena ve školách fungujících v dětských domovech a diagnostických zařízeních.
    Nižší základní školy se znovu otevřou 25. 5. pro žáky 1-5 tříd. Účast není pro žáky povinná.
    Uskuteční se státní závěrečné zkoušky a jednorázové jednotné přijímací zkoušky pro absolventy základních škol. 1. – 2. 6 a 8. – 9. 6.

opatření

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Další země V4

Slovensko

  • Národní exitová stragie:
    20. dubna vláda oznámila 4 fáze otevírání obchodů. Pokud nedojde ke zvýšení počtu nakažených osob o více než 100 osob denně, přistoupí se asi po dvou týdnech k další etapě uvolňování. Zřídil se ekonomický křížový štáb, který vede ministr financí Eduard Heger – členy mají být představitele ekonomických rezortů i významní ekonomové
    Od středy 22.4.2020 začala první fáze uvolňování životních podmínek. I. Matovič oznámil 4. května spuštění 2. a 3. etapy otevírání obchodů a služeb, a to od středy 6.5.2020.
  • Obchody a služby:
    Obchody a služby s podlahovou plochou až 300 metrů čtverečních lze znovu otevřít; Nákupní centra zůstávají zavřená. Venkovní trhy se mohou znovu otevřít. Dlouhodobé ubytování po dobu minimálně 10 dnů s uzavřeným restauračním zařízením lze znovu otevřítRestaurace je otevřena. Krátkodobé ubytování až 10 dnů s vlastním sociálním zařízením a bez společného stravování. Kadeřnictví a nehtové salony
  • Shromažďování: Venkovní sporty (bezdotykové sporty)
    Venkovní turistická atrakce (např. Hrady nebo ZOO) lze znovu otevřít, zatímco budou uplatněna přísná omezení (např. Sociální distancování);
    Svatby
    Náboženské aktivity
    Hromadné shromažďování povoleno za přísných podmínek
  • Školy:
    Školy včetně univerzit zůstávají zavřené.

Polsko

  • Cestování: Omezení hraničního přechodu bude prodlouženo (předchozí omezení hraničního přechodu mělo trvat do 14. května).
    Zvýšení limitu cestujících ve veřejné dopravě.
  • Chytrá karanténa: Ano – mobilní aplikace
  • Obchody a služby: Povolený počet zákazníků nakupujících v obchodě s plochou do 100 m2 se zvýšil 4. Povolený počet zákazníků nakupujících v obchodě s plochou nad 100 m2 se zvýšil na 1 na 15 m2.
    Lze otevřít hotely a ubytování.
    Opětovné otevření nákupních center, rekreačních a sportovních prostor i venkovních kin, kadeřníků, kosmetických salonů a potravinových kurtů
  • Shromažďování: Bude umožněn přístup do rekreačních oblastí, tj. Do parků a lesů. Počet účastníků bohoslužeb se zvýší na 1 na 10 m2. Nezletilí mladší než 13 let budou moci zůstat venku bez dozoru.
    Zvyšování limitů lidí, kteří mohou trénovat na otevřených sportovních zařízeních.
    Kulturní instituce se mohou otevírat. Konečná rozhodnutí řídících institucí budou přijímána případ od případu.


  • Školy: Školky a školky se mohou otevírat. Konečná rozhodnutí řídících institucí budou přijímána případ od případu.
    Univerzity, technické univerzity a další vysoké školy zůstávají uzavřené.
    S výjimkou: 1) tříd a přednášek pro studenty posledních ročníků studia; 2) třídy, které nelze spustit vzdáleně.
    Školy zůstávají zavřené do 25. května
    S výjimkou: 1) bude zahájena péče o děti pro žáky 1-3 tříd základních škol. 2) Zahájení konzultací s učiteli na školách pro absolventy středních škol a studenty v 8 třídách 8. – 29. čevna
    Přeplánování maturitních zkoušek (potvrzení o ukončení vyššího sekundárního vzdělávání a jako základ pro přijetí na vysokou školu).
    Uskuteční se 8-stupňové zkoušky, které potvrzují ukončení základního vzdělání – 16. – 18. června
    Zahájení praktických tříd v postsekundárních školách.
    Budou otevřeny instituce a zařízení s ubytováním a péčí a také se vzdělávacími aktivitami (např. Komunitní centra nebo ubytovny pro mládež).

Maďarsko

  • Cestování:Znovuzavedení kontroly hranic na vnitřních hranicích (prodloužení do 11. května 2020)
    Zrušení pořadí oficiální vnitrostátní karantény vztahující se k nákladní dopravě na základě zrušení omezení uplatňovaných od 12. března 2020, pokud jde o nákladní dopravu.
    Dočasné uzavření hranic a omezení kategorií cestujících, pro které je překračování hranic povoleno, v souladu s omezovacími opatřeními sousedních zemí.
  • Obchody: Mimo Budapešti a Pešťskou župu se otevírají obchody (bez časového omezení)
  • Služby: Mimo Budapešt a Pešťskou župu se otevírají venkovní lázně a koupaliště, terasy restaurací a kaváren (ve vnitřních prostorách se mohou zdržovat jen zaměstnanci)
  • Shromažďování: Lze pořádat sportovní akce.
    Účast na školení organizovaném sportovním sdružením je povolena a je povolena účast amatérského, rekreačního a masového sportovního tréninku. Koňské dostihy by měly být považovány za sportovní událost.
    Veřejné prostory a parky mohou navštívit veřejnost.
    Lze dodržovat náboženské obřady, občanské svatby a pohřby za předpokladu, že je dodržena požadovaná společenská vzdálenost.
  • Školy: Povinnost obcí začít znovu zajišťovat omezené služby péče o děti ve školkách a školkách.
    Začaly maturitní zkoušky na maturitě. Písemné zkoušky začaly včas, jak bylo plánováno před epidemií. Ústní zkoušky byly zrušeny.
    Univerzity mimo-středních regionů Maďarska (tj .: mimo Budapešť a okolní Peštianskou župu) mohou nabízet vzdělávání osobně pouze na příkaz rektora. Koleje zůstávají zavřené.
    Zmírnění zákazu: kontaktních lekcí v kurzech vzdělávání dospělých; Závěrečné zkoušky z odborného vzdělávání a přípravy; letní praktický výcvik i školení školních workshopů v odborném vzdělávání a přípravě. (15. červen)

Země západní Evropy

Holandsko

Nizozemsko. Zdroj: Pixabay.org

Rakousko

  • Cestování: Kontroly na vnitřních hranicích podle článku 28 Schengenského hraničního kodexu IT, CH, LIE, DE, SK a CZ do 31. května 2020; provádí se také zdravotní prohlídka. Hraniční kontroly (a zdravotní kontroly) pro HU a SI.
    Opatření AT, kterými se provádí dočasné omezení pro jiné než podstatné cesty do EU platné do 31. května 2020.
  • Chytrá karanténa: Ne. Rakouský Červený kříž vyvinul sledovací aplikací, využívání je dobrovolné
  • Obchody a služby: Všechny obchody, nákupní střediska, masážní a kosmetické salony a kadeřníci se mohou znovu otevřít.
    Opětovné otevření obchodů pod 400 m2, prodejen pro kutily a zahradních center.
    Otevírání restaurací a kaváren za přísných podmínek. Náboženské služby mohou pokračovat.
    Budou moci znovu otevřít muzea, knihovny a další „místa prezentace v umělecké a kulturní oblasti“.
    Zoo mohou otevírat své venkovní plochy.
    Hotely, turistické atrakce budou moci znovu otevřít s novými pravidly zajišťujícími sociální distancování, hygienu a zabránění přeplnění od 29. května.
  • Shromažďování: Občané mohou opět opustit své domovy nejen z důvodů, jako je nakupování nebo cvičení. Bude umožněno setkání až 10 osob. Maximálně 30 osob má povoleno navštěvovat pohřby.
    Zákaz velkých akcí nebo festivalů do 31. srpna.


  • Školy: Mateřské školy se otevřou dále.
    První žáci, kteří ukončili maturitní zkoušky na vyšších školách (Maturanten) nebo odborných školách (Berufsschulen), se mohou do škol vrátit.
    Základní školy (Volksschulen) nebo nižší třídy na středních školách budou povoleny.

Belgie

  • Cestování: Pohyb je stále omezen. Nepodstatné cestování zůstává zakázáno alespoň do 8. června.
    Uplatňují se opatření pro uvěznění a sociální distancování.
  • Chytrá karanténa: Ne. Vycházení omezeno pouze na nezbytné pochůzky (kontroluje policie). Sledování mobilních dat – sleduje se přílišné shromažďování, pohyb populace atd. Dobrovolná aplikace na sledování kontaktů nakažených (oznámí kontakt s nakaženým jeho kontaktům).
  • Obchody a služby: Průmysl a B2B: práce na dálku zůstává normou pro profese, které mohou pracovat z domova.
    Textilní průmysl se může plně znovu otevřít
    Všechny maloobchodní prodejny se mohou znovu otevřít.
    Úzké kontaktní profese (např. Kadeřnictví) mohou pokračovat ve svých činnostech
  • Shromažďování:Pěšky a mimo sportovní aktivity bez fyzického kontaktu jsou povoleny maximálně pro 3 osoby (více z jedné domácnosti).
    Svatby / pohřby lze provádět pouze s omezeným počtem osob
    Každá rodina, která žije pod jednou střechou, může přijmout až čtyři lidi
    Pravidelné venkovní skupinové sportovní tréninky a lekce mohou pokračovat
    Opětovné otevření přírodních zajímavostí, jako jsou zoologické zahrady
    Všechny rozsáhlé události zůstávají zakázány do 31. srpna.
  • Školy: Školy se otevírají postupně, v závislosti na každé komunitě.
    Pilotní fáze bude testována ve Flandrech.

Nizozemsko

  • Cestování: Vnitřní cestování: Společnosti veřejné dopravy obnoví své pravidelné jízdní řády 1. června.
    Externí / přeshraniční cestování:
    Všechny mezinárodní cesty jsou v současné době odrazovány (pouze nezbytně nutné)
  • Chytrá karanténa: Ne. Zatím ne, NL vláda zvažuje využití aplikace v mobilním telefonu ke karanténním opatřením, řeší se však soulad s ochranou soukromí a osobnostními právy. V průběhu víkendu (18. – 19. 4.) se představovaly aplikace pro mobilní telefony nabízející technické řešení (Aplikace byly vytvořeny na základě vládní výzvy adresované IT společnostem). Skupina šedesáti expertů varovala vládu před příliš ukvapeným zavedením „sledovací“ aplikace bez podrobné analýzy důsledků. Zásadní dle nich je, aby aplikace nebyla v rozporu se základními právy a svobodami a aby využití technologie podléhalo kontrole, bylo proporční, transparentní, dobrovolné a omezeno na nejnutnější potřebnou dobu.
  • Obchody a služby: Znovuotevření sektorů, které nebyly uzavřeny nařízením vlády, ale byly uzavřeny na základě vlastního / soukromého uvážení. (např .: některé obchody, rekreační parky / rekreační sektor, kurty)
    Znovuotevření sektorů, které byly uzavřeny nařízením vlády: outdoorové sporty, kontaktní profese (od osobní péče po (para) lékaře), knihovny, bohoslužby, s maximálně 30 lidmi.
    Opětovné otevření dalších sektorů, které byly uzavřeny nařízením vlády od 1. června
    – Terasy restaurací a kaváren (označené posezení)
    – kina (max. 30 osob, označené posezení)
    – Restaurace a kavárny (max. 30 osob, označené posezení)
    – střední vzdělání (částečné)
    – kulturní instituce (max. 30 osob, označené sezení, např. Divadlo)
    – muzea (na základě před zakoupených vstupenek)
    Další obnovení veřejného života od 1. červennce
    – Otevírání zařízení v rekreačních parcích a kempech
    – Kina (max. 100 osob)
    – Restaurace a kavárny (max. 100 osob)
    – kulturní instituce (max. 100 osob)
    – organizovaná setkání (max. 100 osob)
  • Shromažďování: Více prostoru pro děti a mládež k účasti na organizovaných sportovních aktivitách a hraní venku. Oficiální zápasy nebudou povoleny.
    Děti ve věku do 12 let budou mít možnost hrát spolu sport venku pod dohledem. Stejné pro věk 13-18 let, ale musí zůstat 1,5 m od sebe.
    Osoby ve věku 19 let a starší mohou sportovat venku, také v týmech, pokud udržují vzdálenost 1,5 m
    Všechny bazény a místa koupání lze otevřít
    Zákaz událostí, které vyžadují povolení, byl rozšířen do 1. září
  • Školy: Znovu se otevřou základní školy, včetně speciálních základních škol, a centra péče o děti pro děti ve věku 0 až 4 (včetně pečovatelů). Po školní docházce možné docházky.

Lucembursko

  • Cestování: Nabídka služeb veřejné dopravy se bude postupně zvyšovat
    Lucembursko během uvěznění nezavedlo na svých hranicích omezující opatření
  • Obchody a služby: Sektor stavebnictví se může znovu otevřít, stejně jako železářství („Baumarkt“) a recyklační centra.
    Zahradníci a krajináři mohou pokračovat ve svých činnostech.
    Většinu obchodů (včetně kadeřníků, kosmetiček) lze znovu otevřít.
  • Shromažďování: Knihovny a muzea se mohou znovu otevřít. Kina zůstávají zavřená.
    Mimo sport (golf, jízda na koni atd.) Je týmový sport stále zakázán.
    Schůzky až pro 6 osob uvnitř a 20 osob venku musí být povoleny, pokud je dodržována mezilidská vzdálenost 2 metry, jinak by se měly nosit roušky.
  • Školy: Maturitní studium na středních školách a univerzitní praktická práce se znovu otevírají
    Všechny ostatní třídy na středních školách a některé individuální hodiny na hudebních školách budou pokračovat.
    Budou otevřeny základní školy (rozděleny do dvou skupin – týdenní střídání hodin mezi vyučováním a revizí) a zařízení pro péči o děti, jako jsou jesle a zařízení pro denní péči.

Německo

  • Chytrá karanténa: Ne, ale institut Roberta Kocha (RKI) vyvinul aplikaci pro vyhodnocování údajů o zdraví obyvatel v souvislosti s koronakrizí – bude dobrovolná a dostupná všem, kdo mají smartwatch nebo fitness-náramek a chtějí „darovat“ svá zdravotní data vědě.
  • Obchody a služby: Obchody a kadeřnictví lze znovu otevřít
    Práce na dálku by měla být podporována, kdykoli je to možné
  • Shromažďování:Otevřena by měla být také kulturní zařízení včetně muzeí, výstav, galerií, památek, zoologických zahrad a botanických zahrad.
    Venkovní sporty a výcvikové aktivity jsou povoleny
    Velké akce (koncerty, sportovní akce) jsou zakázány s podrobnostmi (velikost akcí) budou stanoveny vládami státu.
    Fotbalové zápasy 1. a 2. Bundesligy se mohou odehrát
    Je moýné znovu povolit bohoslužby a veřejné modlitby
    Hřiště je možné znovu otevřít
  • Školy: Obnovení výuky bude pokračovat osobním vyučováním a digitálními koncepty výuky
    Zintenzivní se nouzová péče o děti, zejména s cílem, aby každé předškolní dítě mohlo před letními prázdninami navštívit mateřskou školu

Francie

  • Cestování: Znovuotevření veřejné dopravy pouze pro povolené výlety.
    Povinné cestovní certifikáty pro cestování nad 100 km od domova.

    Letní prázdniny: zatím žádné rozhodnutí.
    Místní a regionální doprava omezená (75% v Ile de France, minimálně 50% jinde).
    Taxi a VTC (vozidlo poháněné řidičem)
    Letadla a meziregionální doprava
    Hranice: omezující opatření do 15. června, žádná povinná karanténa pro cestující z EU, schengenského prostoru a Spojeného království.
    Letní prázdniny: možnost cestovat přes území, včetně zámořských území, v červenci a srpnu


  • Chytrá karanténa: Debata na téma sledování šíření viru digitálními prostředky proběhne v parlamentu na konci dubna. Premiér v parlamentu dne 28/4 slíbil, že diskuse a hlasování o mobilní aplikaci ke sledování šíření viru StopCovid proběhne v parlamentu v nadcházejícím období. Aplikace zatím není k dispozici. Ministr pro digitalizaci věří v zavedení aplikace „StopCOVID“ založené na Bluetooth technologii od 2/6. Testování aplikace by mělo probíhat od 11/5. Problémem je zamítavý postoj společnosti Apple ke změně nastavení fungování bluetooth, čímž brzdí použití aplikace na těchto zařízeních.

  • Obchody a služby: Všechny obchody (kromě restaurací, kaváren a obchodů> 40 000 metrů čtverečních) lze za určitých podmínek znovu otevřít.
    Možnost Préfets otevřít obchodní centra o výměře více než 40 000 m2 (kromě již otevřených potravinových úseků) s výjimkou Ile de France.
    Opětovné otevření služeb vyžadujících úzký kontakt (kadeřnictví, kosmetické salony).
    Povolení venkovních trhů s možností uzavření Préfetem.
  • Shromažďování: Konec povinných cestovních certifikátů do 100 km od domova, ale povinný certifikát nad 100 km.
    Otevření knihoven, knihoven médií a malých muzeí.
    Otevření veřejných parků na územích s nízkým oběhem viru (zelená oddělení) a všude v lesích a hřbitovech. Městské haly byly uzavřeny do 1. června (minimálně). Pláže, jezera a námořní centrum by se mohly znovu otevřít na žádost starosty Préfeta. Hromadné sporty, kontaktní sporty, halové sporty stále zakázány. Konec sportovní sezóny 2019-2020. Individuální sporty povoleny. Tělocvičny, bazény a sportovní kluby zůstanou zavřené. Rodiny starých lidí v domovech je mohou navštívitVšechny velké události (> 5000 lidí) byly zrušeny. Shromáždění na veřejných nebo soukromých místech je omezeno na 10 osob. Odklad svateb (s výjimkou naléhavosti). Pohřby jsou omezeny na 20 osob. Otevření náboženských míst, ale bez oslav do 2. června.
  • Školy:Postupné otevírání školek, mateřských škol a základních škol kdekoli na území, na dobrovolném základě.
    Postupné otevírání nižších středních škol (nejprve pouze 6. a 5. ročník), pouze v odděleních s nízkým oběhem viru (zelená oddělení).
    4. a 3. třída bude znovu otevřena.
    Univerzity uzavřeny.
    Postupné otevírání středisek péče o děti (upřesnění priority u některých rodičů).
    Otevření školicích středisek


Irsko

  • Národní exitová stragie: /1/5 vláda zveřejnila plán na zmírnění restriktivních opatření.

    6 – 18/5

    Zákaz vycházení z bydliště dále než 5 km (dříve 2 km) s možností sportu (při zachování 2m odstupů); možnost vycházet z domu osobám starším 70 let.

    18/5 – 8/6

    Cesty jen v nezbytných případech; setkávání ve volném prostoru nejvýše 4 osob; umožnění práce pod širým nebem (stavebnictví, zahradnictví); otevření dalších maloobchodních venkovních prodejen; otevření venkovních kulturních a sportovních zařízení; mapování počtu pasažérů pro možnost poskytování služeb veřejné dopravy.

    8 – 29/6

    Možnost opuštění bydliště do 20km; cestování jen v nezbytných případech; určení hodin pro nákupy osob starších 70 let; zahájit vypracovávání plánů návratu zaměstnanců s přihlédnutím k dodržování všech nezbytných zásad; otevření malých prodejen s malým počtem zaměstnanců s možností kontroly počtu zákazníků, otevření tržišť; povolení venkovních bezkontaktních sportů s malými týmy (ne však zápasy).

    29/6 – 20/7

    Otevření jeslí, školek; umožnit krátké návštěvy v nemocnicích, pečovatelských a dalších podobných domech, věznicích; povolení vnitřních sportovních aktivit; otevření kaváren a restaurací, kde bude možné dodržovat sociální distanc a hygienu.

    20/7 – 10/8

    Povolení cestovat mimo bydliště; možnost malých společenských setkání; uvolňování služeb s vyšším rizikem (např. kadeřnictví, holičství); otevření muzeí, galerií; povolení náboženských akcí a bohoslužeb; povolení ligových sportovních týmových akcí (omezen počet diváků); otevření veřejných bazénů; částečné otevření hotelů, ubytoven, karavanových parků, rekreačních zařízení.

    10/8 dále

    Zachování restrikcí na velké společenské akce (svatby, nerodinné sešlosti); otevření vnitřních nákupních center; otevření divadel a kin, fitness center; otevření hospod, barů; festivaly a jiné společenské a kulturní akce pouze při dodržení omezeného počtu osob a odstupů; možnost cestovat na pobřežní ostrovy i nerezidenty.

  • Chytrá karanténa: Ne. Vláda slíbila vypracovat plán zmírnění restriktivních opatření do 5/5 (po vytvoření nové vládní koalice Fine Gael a Fianna Fáil).
  • Obchody a služby:Postupný návrat venkovních pracovníků
    Otevřený maloobchod, který je primárně venkovní nebo který byl otevřen během první úrovně omezení (např. Domácí potřeby, optici, motor, jízdní kola a opravy, kancelářské výrobky, elektro, IT, prodej a opravy telefonů atd.)
  • Shromažďování:Umožnění venkovních setkání mezi lidmi z různých domácností.
    Otevření některých venkovních veřejných zařízení (včetně sportu) a turistických míst, kde lze udržovat sociální distancování
    Povolení outdoorových sportovních a fitness aktivit, a to jednotlivě nebo ve velmi malých skupinách (maximálně 4 osoby), kde lze udržovat sociální distancování a kde není kontakt
  • Školy: Otevřené péči o děti pro zdravotnické pracovníky
    Registrovaní pracovníci péče o děti poskytují podporu v domě nezbytného zdravotnického pracovníka

Země jižní Evropy

Dubrovník

Dubrovník. Zdroj: Pixabay.org

Slovinsko

  • Cestování: Zrušení zákazu cestování v různých obcích.
    Předpokládané obnovení veřejné dopravy
  • Chytrá karanténa: v procesu, prozatím ne (úvahy podobného typu, které zahrnovaly možnost přístupu policie k osobním datům z telefonů, byly prozatím zablokovány lidskoprávními organizacemi). Vláda přijala rozhodnutí, dle něhož musí Slovinský institut veřejného zdraví sdílet s policií údaje obyvatel o karanténě a nemoci Covid-19, což by mělo umožnit zavádění chytré karantény. Dle ministra vnitra bude chytrá karanténa zavedena až poté, co bude aplikace vyzkoušená, k dispozici na trhu a veřejnosti bude dostatečně objasněn její účel.
  • Obchody a služby: Obchody prodávající převážně stavební a instalační materiály, technické zboží nebo nábytek, čistírny a opravny technického zboží, prodejny motorových vozidel a automobilů, služby prováděné venku, jako jsou zahradnické služby, práce na střeše a fasádě, stánky s minimálním kontaktem se zákazníky, venkovní sporty a rekreační služby se mohou znovu otevřít.
    Jsou povoleny postupy kontroly a registrace vozidla.
    Mytí aut je povoleno a pojišťovací makléři se vrátili do své práce.
    Lze znovu otevřít realitní služby, knihovny, galerie a muzea, zametání a údržbu komínů.
    Kadeřnické salony, kosmetické salony, salony pro péči o psy a kočky a obchody s prodejním prostorem do 400 m2 s výjimkou nákupních center, venkovních zařízení barů a restaurací lze znovu otevřít.
  • Shromažďování: Činnosti související s profesionálním sportem jsou povoleny (školení, soutěže).
    Jsou povoleny sporty jako jogging, jízda na kole, golf, jóga, tenis, badminton a koule. Zaměstnání, nákupy, přístup k tísňovým službám, práce na farmě a péče o rodinné příslušníky jsou osvobozeny od zákazu pohybu mimo obec trvalého nebo dočasného pobytu.
    Zoo Lublaň znovu otevřela své dveře.
    Svatební obřady jsou povoleny.
    Mohla by se znovu otevřít muzea, knihovny a galerie. Partneři budou moci znovu být přítomni během porodu.
    Opětovné otevření náboženských institucí.
  • Školy: Postupné otevírání mateřských škol a škol
    Pokud to situace dovolí, střední školy začnou závěrečnými zkouškami.
    Největší změnou oproti původnímu harmonogramu je odložení slovinské jazykové zkoušky z 5. května na 1. června.

Kypr

  • Cestování: Porty v současné době pracují s omezeními. Vylodění cestujících a členů posádky není dovoleno.
    Pokud jde o letiště:
    Nejsou povoleny žádné lety mezi letišti Kyperské republiky a letišti EU včetně Islandu, Lichtenštejnska, Norska, Švýcarska a mezi letišti Kyperské republiky a letišti třetích zemí.

    Všechny místní lety jsou pozastaveny s výjimkou státních letadel, letů údržby a výcvikových letů.

    Osobní terminál letiště Pafos je uzavřen. Letadla ve stavu nouze nebo vyžadující odklon nejsou dotčena. Letečtí provozovatelé mohou stále podávat LCPH jako náhradní letiště. Služby terminálu pro cestující jsou k dispozici s předstihem 1 hodinu.

  • Chytrá karanténa: Ne
  • Obchody a obchody: Opětovné otevření malých staveniště a malých maloobchodních prodejen.
    Bleší trhy, pouliční prodejci a bazary mohou být otevřeny pro podnikání.
    Turistické kanceláře a cestovní kanceláře mohou začít znovu pracovat.
  • Shromažďování:
    Uvolnění omezení pro opuštění domu
    Veřejný a širší veřejný sektor je plně funkční
    Cvičení náboženství bude povoleno v kostelech, mešitách a dalších bohoslužbách.
    Osobní cvičení je povoleno (jogging, koupání v moři, jízda na kole atd.) Venku, chodníky v parcích.
  • Školy: Znovuotevření studentů středních škol 3. stupně (závěrečný ročník) na směnném základě.

    Speciální školy, mateřské školy, předškolní a 1. a 2. stupeň vyššího sekundárního vzdělávání se nevrátí a budou pokračovat v dálkovém vzdělávání.

    Pokračování distančního vzdělávání pro studenty zranitelných skupin, kteří musí zůstat izolováni.
    Instituce vysokých škol (HEI) se mohou znovu otevřít v souladu s příslušným Protokolem o zdraví a bezpečnosti Ministerstva zdravotnictví.
    Závěrečné zkoušky, které vyžadují fyzickou přítomnost studentů, v případě, že se tak rozhodne vysoká škola, se budou konat v prostorách vysokých škol.
    Náhodně bylo zahájeno dvacet tisíc testů na koronaviry mezi učitelským a nepedagogickým školním personálem a studenty, aby byl zajištěn bezpečnější návrat do školy.

Řecko

  • Národní exitová stragie: Vláda zvažuje první fázi postupného a částečného uvolnění restriktivních epidemiologických opatření od 4. 5. 2020 Týkalo by se malých obchodů a provozoven za stanovených hygienických podmínek a dodržování sociální vzdálenosti. V této počáteční fázi se nepřipravuje otevření obchodních center, restaurací, kaváren ani pláží a turistických zařízení. Školy mají být otevřeny až v červnu, a to pouze částečně pro závěrečné ročníky středních škol, aby bylo umožněno složení přijímacích vysokoškolských zkoušek.
    Řecko zvažuje uvolnění restriktivních opatření v turistickém sektoru s tím, že sezóna by byla omezena na dobu tří měsíců (VII, VIII, IX) s možností prodloužení až o další dva měsíce v závislosti na průběhu epidemie. Turisté by museli být vybaveni „zdravotním pasem“ na základě negativního testu na koronavirus.

  • Chytrá karanténa: Ne
  • Obchody a služby: Kadeřnictví a některé maloobchody se mohou znovu otevřít.
    Zbytek maloobchodních prodejen (s výjimkou obchodních domů) se může znovu otevřít.
    Obchodní domy, restaurace, bary / kavárny (venku) a hotely fungující po celý rok se mohou znovu otevřít.
  • Shromažďování:Abolition of obligation to declare one’s movement.
    Re-opening of places of worship for individual prayer.
    Ceremonies at places of worship will be possible..
  • Školy: Třídy pokračují do posledního ročníku střední školy.
    Třídy pokračují ve všech stupních střední a vysoké školy.
    Možná: mohly by se znovu otevřít základní školy a školky.

Španělsko

  • Cestování: Cestování mezi provinciemi bez odůvodnění bude povoleno pouze poté, co obě provincie (původ a cíl) úspěšně dokončily fázi 3.
    Do fáze 3:
    – Vlak nebo autobus: omezené služby 30%
    – Auto: 50% obsazenost
    – Námořní doprava: 50% na sedadlech, 100% na kabinách s lidmi, kteří normálně žijí společně.
  • Chytrá karanténa: Ne
  • Obchody a služby: Práce z domova (práce na dálku) se doporučuje až do fáze 3 a bude nutné zavést speciální protokoly pro návrat.
    Částečné restartování aktivit: maloobchod (ne promenády) s prostorem do 400 m², restaurace s venkovním prostorem, hotely, bohoslužby a další aktivity se otevřou při 30% kapacitě (50% pro venkovní terasy)
    Některé malé podniky budou fungovat na základě dohody (kadeřnictví)
    Hotely mohou otevírat, ale ne své společné prostory / služby
  • Shromažďování: Děti mladší 14 let mohou chodit se svými rodiči v časových úsecích, které se neshodují s těmi staršími 70 let.
    Individuální venkovní trénink (profesionální fotbal začne trénovat) a krátké rodinné procházky budou povoleny.
    Mohou být organizovány kulturní aktivity
  • Školy: Školy zůstávají zavřené a v září se restartují.
    Online / distanční vzdělávání je podporováno
    Otevřou se univerzitní laboratoře (na začátku se nepovažují za zásadní).
    Během letních prázdnin budou školy otevřeny studentům, kteří – na dobrovolném základě – chtějí získat zvláštní podporu.

Chorvatsko

  • Cestování: Chorvatští občané mají dovoleno vstoupit do Chorvatské republiky, tj. Odejít do zahraničí, v souladu s obecnými a zvláštními doporučeními Chorvatského institutu veřejného zdraví.

    Navíc, pokud existují obchodní důvody nebo hospodářské zájmy, je povolen vstup do Chorvatské republiky v souladu s doporučeními Chorvatského institutu veřejného zdraví: občané členských států EU a jejich rodiny, státní příslušníci třetích zemí, kteří jsou dlouhodobě osoby s trvalým pobytem podle směrnice Rady 2003/109 / ES pro osoby oprávněné k pobytu podle jiných směrnic EU nebo vnitrostátního práva nebo držitele vnitrostátních dlouhodobých víz
    Mezi udělené výjimky patří kromě výše uvedených i osoby, které cestují z naléhavých osobních důvodů a všechny mohou překročit státní hranici v souladu s obecnými a zvláštními doporučeními Chorvatského institutu veřejného zdraví.
    Prodloužení dočasného omezení cesty
    Znovuzavedení veřejné dopravy ve městech.
    Bude obnovena veřejná doprava mezi městy. Začaly by fungovat meziměstské autobusové trasy a vnitrostátní letecký provoz.

  • Chytrá karanténa: Ne.
  • Obchody a služby:Znovuotevření všech obchodů. Mohou se otevírat knihovny, muzea a galerie.
    Opětovné otevření služeb vyžadujících úzký fyzický kontakt (kadeřnictví, kosmetické salony).
    Nákupní centra se znovu otevřou.
    Provoz pohostinství je povolen
    Je povoleno otevírat národní parky, ZOO a přírodní parky.
  • Shromažďování: Bude umožněno setkání až 40 osob.
    Otevření tělocvičen a sportovních zařízení
    Svatby a pohřební služby jsou povoleny v rodinných kruzích (a svědkové pro svatby)
    Účast na bohoslužbách je povolena
  • Školy: Mateřské školy, školy do 4. ročníku budou pokračovat
    Otevření univerzit

Malta

  • Národní exitová stragie: 4. 5. zahájeno postupné uvolňování restrikcí. Situace bude vyhodnocována a dle vývoje případně dojde k dalšímu uvolnění, jako první lhůta jsou stanoveny následující tři týdny. Otevření některých obchodů (obchody s oblečením či sportovním oblečením, klenotnictví, obchody s obuví, obchody prodávající parfémy a další kosmetické výrobky, dekorační obchody, hračkářství, obchody s kabelkami a zavazadly, obchody s nábytkem či květinářství). Povinnost osob v obchodě (klientů i pracujících) nosit roušku. Počet klientů omezen na 1 klienta na 10 m2. U vchodu do obchodů budou k dispozici desinfekční prostředky na ruce. V nákupních centrech bude u vstupujících kontrolována teplota. Od 4. 5. bude rozšířen počet některých zdravotnických služeb, které byly omezeny – např. bude obnoveno očkování dětí, některé screeningové služby, v nemocnici Mater Dei bude uskutečněno více endoskopií, navýšen bude také počet CT a ultrazvukových vyšetření. To vše při zachování pravidel stanovených v souvislosti s epidemií Covid19.
  • Chytrá karanténa: Ne.
  • Obchody a služby:
    Postupné otevírání nepodstatných prodejen a zařízení, včetně: loterních stánků, obchodů s oděvy a sportovního oblečení, klenotnictví, doplňků, tašek a obuvi bez předpisových obchodů, parfémů a krásy (nikoli salónů), galanterie, bytové dekorace obchody, suvenýry a diskonty, zavazadla, obchody s hračkami, hobby obchody, obchody s nábytkem a květinářství.
  • Shromažďování: Používání obličejových roušek se stalo povinným na všech veřejných místech.
    Pokud jde o společenská setkání, maximální počet jednotlivců ve skupinách na veřejných místech se zvýšil z 3 na 4.
  • Školy: Podpora pracujících rodičů bez práce na dálku a těch, kteří se nemohou těžit z neplacené dovolené z hlediska rodičovských dávek z Ministerstva sociálního zabezpečení. Vláda poskytující bezplatné služby péče o děti dětem do 13 let, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví, včetně těch, které se starají o starší občany a disciplinované síly.
    Vláda hodlá provozovat letní školu Skolasajf (5601 přihlášek obdržených do uzávěrky, 11. května)
    Žádosti o zkoušky MATSEC v září 2020 byly otevřeny od 4. do 10. května 2020

Portugalsko

  • Národní exitová stragie: Vláda dne 30. 4. publikovala harmonogram uvolňování současných opatření. Harmonogram je rozdělen do tří fází:1. fáze – s účinností od 4. 5. 2020

    2. fáze – s účinností od 18. 5. 2020

    3. fáze – s účinností od 1. 6. 2020

    Během jednotlivých fázi bude docházet k průběžnému vyhodnocování situace a v případě zhoršení může být harmonogram adekvátně upraven, rozumějme, zpomalen. MZ společně s oborovými svazy v souvislosti s plánovaným uvolňováním opatření začalo vydávat doporučující manuály pro provoz v jednotlivých sektorech hospodářství.

    Plán rozvolňování platný v PT od 4. 5. počítá s možností udělení pokut za nedodržení pravidel, jako je používání roušek nebo obličejových štítů v uzavřených prostorách. V určitých odvětvích se počítá s výjimkami z uvedené povinnosti. Každých 15 dní bude vláda spolu s odborníky vyhodnocovat účinnost platných opatření s ohledem na vývoj pandemie. Další fáze uvolňování jsou stanoveny předběžně s platností od 18. 5. 2020 a 1. 6. 2020.

  • Chytrá karanténa: Ne. Premiér António Costa dnes poprvé připustil, že by MZdr mohlo mít v nějaké formě přístup datům o pohybu občanů na základě údajů od mobilních telefonních operátorů. Striktně ale odmítl jakýkoliv způsob monitoringu, který by umožňoval sledování, geolokalizaci a identifikaci konkrétních uživatelů sítí. Zdá se tedy, že se PT nyní možná vydá na vlastní cestu k jakési obdobě „chytré karantény“.
  • Obchody a obchody: Práce na dálku bude pokračovat, pokud to profesní povinnosti dovolí
    Opětovné otevření obchodních center s podlahovou plochou do 200 m2;
    Knihkupectví a automobilové obchody, bez ohledu na podlahovou plochu
    Znovuotevření zařízení osobní hygieny (kadeřnictví, holičství, nehtové salóny,
    pedikúry a podobné podniky)
  • Shromažďování:
    Znovuotevření knihoven a archivů
    Oprávnění k provozování jednotlivých outdoorových sportů, jako je tenis a golf (bez použití šaten a bazénů)
    Znovuotevření muzeí, památek, paláců, galerií, výstavních hal a podobných zařízení;
    Znovuotevření kin, divadel
  • Školy: Otevírání školek, středních škol pro juniorské a seniorské roky a 2. a 3. ročníku dalších vzdělávacích programů (10h-17h) a zařízení pro osoby se zdravotním postižením.

Itálie

  • Cestování: Pohyb v rámci jednoho regionu a mezi regiony je povolen za zvláštních podmínek.
    Stále platí předchozí pravidla týkající se vstupu do Itálie (po moři, po zemi, po železnici a letecky).
  • Chytrá karanténa: Ne.Vláda plánuje využití aplikace pro contact tracing: komisař pro řízení krize Arcuri podepsal 16/4 vyhlášku o přistoupení ke sjednání smlouvy o bezplatném udělení uživatelské licence na software pro sledování kontaktů s firmou Bending Spoons Spa. App, která by měla mít název Immuni, bude dle Arcuriho „důležitým pilířem při řízení další fáze po skončení nouzové fáze“, experimentování bude probíhat v některých pilotních regionech, poté bude rozšířeno, uvedl komisař, který doufá v „masivní dobrovolnou účast občanů “.

    Vláda 29. 4. odsouhlasila legislativní nařízení vlády o využití mobilní telefonní aplikace pro sledování kontaktů nakažených osob (s názvem „Immuni“). Dle dokumentu platformu zřídí ministerstvo zdravotnictví pouze za účelem sledování osob, které přicházejí do styku s pozitivními subjekty na Covid-19, a ochrany jejich zdraví. Nepůjde o geolokaci, pouze o nutný sběr dat s tím, že shromážděné údaje budou smazány do konce roku 2020. Legislativní nařízení bude schvalováno Parlamentem.

  • Obchody a služby: Výrobní, stavební, realitní a velkoobchodní činnosti mohou pokračovat v činnosti
  • Shromažďování:
    Bude umožněn přístup do veřejných parků
    Jednotlivé fyzické aktivity / sport budou povoleny
    Sportovci (profesionálové i neprofesionálové) mohou trénovat dovnitř / ven
    Pohřební obřady budou povoleny
  • Školy: Uzavřeny. Školy s docházkou žáků budou otevřou až v září.

Země východní Evropy

Vilnius

Vilnius. Zdroj: Pixabay.org

Litva

  • Cestování:
    Obnovení pravidelných letů případ od případu na základě rozhodnutí vlády. Zrušení omezení výjezdu z Litvy pro občany Litvy. Další trajektové trasy (Klaipėda – Rostock a Klaipėda – Travemünde) byly znovu povoleny. Pro hraniční provoz byly znovu otevřeny další hraniční přechody. Částečné zmírnění omezení pro občany Polska: povolení vstupu za účelem práce, podnikání nebo studiaPovolení vstupu pro jakýkoli účel pro občany Estonska a Lotyšsk. Povolení vstupu novinářům (povolení vydané ministrem zahraničních věcí)
  • Chytrá karanténa: Ano.Parlament zvažuje možnost zavázat operátory mobilních sítí k poskytování údajů o místě pobytu osob v karanténě vládním institucím. Mobilní aplikace Karanténa poskytuje zdravotní informace občanům a umožňuje trasování nakažených. Operátor aplikace může informovat policii v případě nedodržení karantény. Poskytnutí dat do aplikace je však nepovinné. Na dodržování karanténě ve Vilniusu by měly dohlížet drony.
  • Obchody a služby: Postupné otevírání všech obchodů, včetně nákupních center, kaváren, některých kosmetických služeb, řidičských zkoušek, jakož i lékařských služeb mimo pohotovost (kromě stomatologie).
    Většina středisek v Litvě znovu otevřela všechny pohostinské služby (rozhodnutí obecních úřadů).
    Autoškola
    Znovuotevření zbývajících kosmetických služeb
    Obnovení vnitřních služeb veřejnými a vládními institucemi
    Vnitřní služby v restauracích, kavárnách, barech, klubech, kasinech
    Obnovení všech lékařských služeb, preventivní zásahy, prohlídky
  • Shromažďování:
    Postupně se znovu otevřou golfové a podobné sportovní prostory, venkovní zoologické zahrady, botanické zahrady, knihovny a muzea.
    Vláda uvolňuje omezení pro některé činnosti mimo.
    Povolení používat malé lodě a podobné rekreační lodě
    Doporučené obličejové roušky ve veřejných veřejných prostorách (povinné do 13. května)
    Povolení k návštěvě hospitalizovaných pacientů
    Obnovení stomatologických služeb
    Jednotlivé sporty, sportovní aktivity ve skupinách do 10 osob
    Sportovní kluby
    Venkovní akce až pro 30 osob
    Vnitřní akce až pro 30 osob
    Soukromé akce až pro 30 osob, vnitřní i venkovní
  • Školy: Některá města (včetně Vilniusu a Klaipėdy) částečně znovu otevřely některé ze svých mateřských školek.
    Znovuotevření všech mateřských a předškolních skupin, sociálních služeb
    Základní školy, jakož i konzultace pro studenty vyšších ročníků, školy pro studenty se zdravotním postižením
    Znovuotevření těchto univerzit, univerzit aplikovaných věd, odborných škol, které nemohou organizovat dálkové vzdělávání nebo vzdělávání, je založeno na individuálních sezeních

Lotyšsko

  • Cestování: Lotyšsko neobnovilo kontrolu hranic na vnitřních hranicích EU. Lotyšsko, Litva a Estonsko se dohodly na umožnění volného pohybu svých občanů ve 3 pobaltských státech od 15. května.
    Pokud jde o vnější hranice EU, Lotyšsko uplatňuje dočasné omezení pro cesty, které nejsou nezbytné pro cestování do EU.
    Mezinárodní přeprava cestujících letišti, přístavy, autobusy a železniční dopravou byla uzavřena od 17. března. Další rozhodnutí je třeba učinit v týdnu od 11. května.
  • Chytrá karanténa: Ne.
  • Obchody a služby: /

  • Shromažďování: Bude umožněno setkání až 25 osob, včetně demonstrací, průvodů, náboženských aktivit, kulturních aktivit, muzeí, knihoven, kin, divadel a koncertů.
    Povoleny budou bezkontaktní sportovní aktivity až pro 25 osob.
    Nákupní centra budou o víkendech otevřena znovu (byla vždy otevřena během všedních dnů).
  • Školy: Proběhnou maturitní zkoušky na střední škole (potvrzení o ukončení všeobecného vyššího sekundárního vzdělávání) (2. – 3. června). Mohou se uskutečnit akademické konzultace, které studentům pomohou připravit se na zkoušky. Vzdělávání bude pokračovat dálkově.

Estonsko

  • Národní exitová stragie: Dne 28. 4. přijalo ES plán rozvolňování. Celá země vstoupila 4. května do fáze 0 a 3 Kanárské ostrovy (Gomerra, El Hierro a Graciosa) a jeden Balearský (Formentera) rovnou do fáze 1. Ostatní provincie budou mít možnost vstoupit do fáze 1 až 11. května. Následně ve dvoutýdenních intervalech budou následovat fáze 2 a 3. V rámci fází 1 a 2 nebude možné se volně přesouvat mezi provinciemi. Do 6. května do 14.00hod. mají autonomní oblasti možnost nahlásit provincie, které navrhují, aby od 11. května postoupily do Fáze 1. Je řada kritérií, které musí splnit, nicméně jsou dvě povinné, a to počet lůžek na JIP, jichž musí být nebo provincie musí být schopna zajistit jejich provoz do 5 dnů ve výši 1,5-2 lůžka JIP na 10 000 obyvatel a 37 – 49 lůžek pro složitější případy COVID 19 na 10 000 obyvatel.
  • Chytrá karanténa: Ne. Ministerstvo sociálních věcí pracuje na vývoji aplikace chytré karantény. V tuto chvíli se neuvažuje o tom, že by měla být pro občany povinná.
  • Obchody: Od 11. května otevření nákupních center při dodržování hygienických opatření. Uvolnění se vztahuje na obchody, restaurace, kavárny apod. ale ne na volnočasové a relaxační aktivity v nákupních centrech (dětské koutky, kina, bowling, apod.)

  • Služby: Stravovací zařízení 08–22 h jinak rozvoz. Pravidlo 2+2. Od 2. května o otevření venkovních částí muzeí a pořádání venkovních sportovních akcí nebo školení ve skupinách max. 10 osob ve 2m odstupech. Vnitřní prostory kulturních a sportovních institucí jsou nadále až do 18. května uzavřeny. Od 5. května obnovení činnosti autoškol. Od 11. května otevření kulturních zařízení – muzeí, výstav.
  • Shromažďování: Muzea pod širým nebem se znovu otevřou
    Tréninkové a sportovní aktivity mohou pokračovat
    Náboženská shromáždění jsou povolena
    Pohřební služby jsou v Tallinnu povoleny
    Veřejná setkání jsou povolena
    Veřejné akce jsou povoleny (včetně kina, divadla, koncertů a konferencí)
    Lázně, sauny, vodní centra atd. Jsou otevřené
    V nákupních centrech se otevřou dětská hřiště, herny, kulečník a bowling atd
  • Školy: Od 15. května znovuobnovení výuky ve školních zařízeních – pouze ve skupinách maximálně s 10 účastníky. Omezení počtu účastníků se nevztahuje na testy a zkoušky, pokud jsou organizované v dostatečně velkých prostorech (sportovní haly, auditoria apod.).

Bulharsko

  • Národní exitová stragie: Národní krizový štáb, vede premiér. Uvolnění zváží až po pravoslavných Velikonocích 19.4.

  • Chytrá karanténa: Vláda spustila mobilní aplikaci „ViruSafe“, která shromažďuje osobní údaje za účelem boje s šířením koronaviru.
  • Obchody a služby: Obchodní aktivity jsou povoleny pro restaurace, rychlé občerstvení, bary atd. (Venkovní porce).
    Otevřené trhy s potravinami jsou povoleny.
    Muzea pod širým nebem se mohou znovu otevřít.
    Plavecké bazény mohou obnovit aktivity.
    Opětovné otevření fitness center.
    Všechny obchody vč. nákupní centra se mohou znovu otevřít.
    Práce na dálku podporována, kdykoli to je možné.
  • Shromažďování:Uvolnění volného pohybu v rámci země.
    Postupná obnova činností v ambulantní a nemocniční péči (obnoveny byly plánované operace, očkování dětí a konzultace žen).
    Parky v několika městech byly znovu otevřeny po změně státního řádu, který umožnil přístup k veřejným parkům a zahradám v zemi.
    Individuální sporty pod širým nebem jsou povoleny
    Venkovní kolektivní sportovní aktivity jsou povoleny.
    Může začít profesionální sport (trénink).
    Bulharské soudy pokračují ve své běžné práci.
    Lze znovu otevřít kulturní zařízení včetně muzeí, výstav, galerií.
  • Školy: Školy tento akademický rok pravděpodobně znovu neotevírají. Výjimka bude udělena pro zkoušky, které se konají po 7. a 12. ročníku v červnu.
    O otevírání zařízení pro péči o děti a školek se stále uvažuje.


Rumunsko

  • Národní exitová stragie: Opatření stanoveno ve Vojenských nařízeních. od 15. 5. 2020 rozvolňování podmínek pohybu osob, tj. nebude zapotřebí mít s sebou čestná prohlášení o účelu/cíli pohybu a osoby starší 65 let budou moci volně vycházet během celého dne.
  • Chytrá karanténa: Ne
  • Obchody a služby: /
  • Shromažďování: Občané 65+ mohou využívat večerní časový úsek pro venkovní aktivity.
    Parky se znovu otevřou, ale veřejná shromáždění zůstanou omezená. Roušky budou povinné ve veřejných institucích a ve veřejné dopravě.
  • Školy: Mateřské školky, školy a univerzity nebudou pokračovat v tomto akademickém roce
    Aktuální školní rok bude oficiálně ukončen.

Země severní Evropy

Dánsko

Dánsko. Zdroj: Pixabay.org

Dánsko

  • Cestování: Uzavření hranic lidi, kteří nemají bydliště v Dánsku nebo nemají „hodný účel“ pro vstup do Dánska.

  • Chytrá karanténa: Součástí uvolňování bude i sledování infekce za pomoci mobilní aplikace, kterou pro vládu vyvíjí společnost Netcompany. (bude se jednat anonymizována agregována data, používání aplikace bude dobrovolné).
  • Obchody a služby: Některé svobodné profese (např. Kadeřnictví, tetovací salonky, autoškoly) mohou pokračovat ve své činnosti.
    Úplné znovuotevření maloobchodů
    Restaurace a kavárny zůstávají zavřené.
    Doporučený home office
  • Shromažďování: Obnovení profesionálních sportů bez diváků
    Venkovní sportovní a volnočasové aktivity
    Zákaz shromažďování více než 10 byl prodloužen po 11. květnu.
    Zákaz velkých shromáždění (ale práh byl snížen z 1 000 na 500).
  • Školy:Otevírání mateřských škol a nejnižších ročníků základní školy. Možné znovuotevřít nejvyšší stupeň střední školy.
    Pro univerzity a vysoké školy znovuotevření sedmi programů zdravotních věd pro studenty v posledním semestru.

Finsko

  • Cestování: Bude povoleno cestování související s trvalým zaměstnáním.
    Znovu se otevře prodej lístků na námořní osobní dopravu. Vstupenky mohou být prodány každému, kdo má právo vstupu. Podmínky pro vstup budou ověřeny v přístavu.
  • Chytrá karanténa: Ne
  • Obchody a služby: Postupné otevírání restaurací začíná 1. června.
  • Shromažďování: Postupné otevírání: muzeí, divadel, Národní opery, kulturních zařízení, knihoven, mobilních knihoven, služeb pro zákazníky a výzkumníky v Národním archivu, zájmových a rekreačních středisek, plaveckých a jiných sportovních zařízení, mládežnických center, klubů, organizací „zasedací místnosti, pečovatelské služby pro seniory, rehabilitační pracovní zařízení a dílny.
    Zmírnění omezení pro veřejné shromáždění
    Veřejné akce s více než 500 lidmi jsou zakázány
  • Školy: Bylo obnoveno vzdělávání a kontaktní výuka v primárním a nižším sekundárním vzdělávání.
    Kontrolované a postupné pokračování v kontaktním vyučování by mohlo pokračavoat na obecných vyšších středních školách, odborných školách, vysokých školách
    Vláda doporučuje, aby univerzity, univerzity aplikovaných věd, vyšší střední školy, odborné škol pokračovaly v dálkovém vyučování.

Švédsko

  • Cestování:
    Cestovní omezení pro cesty ze zemí mimo EU (EU a přidružené země) zavedená od 18. března.
    Používání veřejné dopravy se důrazně nedoporučuje, zejména u osob, které absolutně nepotřebují cestovat.
    Veškeré cestování, které není nutné, také ve Švédsku, se nedoporučuje.
  • Chytrá karanténa: Ne. Swedish Public Health Agency bude používat anonymizovaná mobilní data od operátora Telia k analýze toho, jak se lidé pohybovali a pohybují po Švédsku v souvislosti s COVID-19 a jeho šířením po zemi, údaje mohou být použity také jako základ pro přijímání nových nebo vyhodnocení stávajících opatření.
  • Obchody a služby: restaurace a obchody jsou otevřené
  • Shromažďování: Návštěvy v zařízeních pro péči o seniory jsou přísně zakázány.
    Osobám starším 70 let se důrazně doporučuje, aby se vyhýbaly kontaktu s jinými lidmi, a ostatním se říká, aby nenavštěvovali osoby v této zranitelné skupině.
    Veřejná setkání a akce více než 50 osob jsou zakázány.
  • Školy: Školy a školky jsou otevřené. Distanční vzdělávání na střední škole, obecní vzdělávání dospělých, vyšší odborné vzdělávání, vyšší vzdělávání.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek