Premiéři V4 se v červnu setkají v Brně

19.05.2020
Euroskop, čtk

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se v červnu fyzicky sejdou v Brně kvůli sladění pozic před jednáním Evropské rady. Dnes se na tom dohodli při videokonferenci, řekl novinářům český předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Bude to první osobní setkání lídrů visegrádské čtyřky (V4) od vypuknutí pandemie koronaviru.

Jednání Evropské rady je naplánované na 18. až 20. června. Za běžné situace se premiéři V4 setkávali v Bruselu před zasedáním vrcholného orgánu Evropské unie, aby se domluvili na společném postupu v otázkách, na které měli podobný názor. Od vypuknutí pandemie koronaviru ale všechna jednání změnila formát na podobu videokonference.

Přes video jednali premiéři V4 i dnes a podle Babiše byla hlavním tématem příprava víceletého finančního rámce EU na roky 2021 až 2027. Všechny státy V4 usilují o více peněz na politiku soudržnosti, než navrhovala Evropská komise. Z politiky soudržnosti jsou financovány evropské programy na rozvoj chudších regionů, čerpají je zejména země z východní a jižní části unie.

Premiéři se dnes také shodli, že chtějí mít možnost flexibilněji čerpat peníze z evropských fondů. Podle Babiše by mělo být flexibilnější i využívání peněz určených na evropskou zelenou dohodu. „My říkáme, že u nás je o suchu, o vodě a o kůrovci,“ řekl.

Po samostatném jednání V4 se k videokonferenci připojila i německá kancléřka Angela Merkelová. Summity V4 s Německem se konají pravidelně, naposledy se uskutečnil loni v únoru v Bratislavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek