Německo od soboty uvolňuje či ruší kontroly na hranicích

14.05.2020
Euroskop, čtk

Německo od soboty zruší, nebo aspoň uvolní kontroly na svých hranicích zavedené kvůli koronaviru. Na tiskové konferenci v Berlíně to ve středu oznámil ministr vnitra Horst Seehofer. Pomezí s Lucemburskem přestane Německo kontrolovat zcela, stejný krok se brzy chystá učinit i v případě Dánska. Kontroly hranic s Francií, Rakouskem a Švýcarskem sice budou pokračovat do 15. června, ale v uvolněném režimu. Hraniční přechody s Českem Němci nehlídali ani dosud. O návrat k normálu však usilují i zde. Bavorsko, jež sousedí s ČR a Rakouskem, ale oznámilo, že zatím bude pokračovat v uplatňování karantény u příchozích osob.

Změny hraničního režimu podle Seehofera, který o svých záměrech informoval vládu, umožňuje aktuální vývoj pandemie. Počet nově nakažených se v Německu i v sousedních zemích výrazně snižuje. Když tento trend bude pokračovat, bude podle ministra v polovině června možné úplně otevřít i hranice s Francií, Rakouskem a Švýcarskem.

Do té doby zde sice Berlín počítá s pokračováním kontrol, které však už nebudou systematické, ale pouze namátkové. Nově také budou otevřené všechny hraniční přechody s těmito státy.

Německo bude s ČR jednat o uvolnění režimu na společné hranici

Česka se sice středeční německé rozhodnutí bezprostředně netýká, také s ním chce ale Německo mluvit o dalším uvolňování režimu na společných hranicích, které jsou z české strany kontrolované. „Budeme dělat všechno, co je v naší moci, aby i u dalších zemí došlo k uvolnění v karanténě a v hraničních kontrolách,“ poznamenal Seehofer s odkazem na Česko a Polsko. Německá vláda podle něj nyní spolkovým zemím doporučuje, aby zrušily dosud povinnou 14denní karanténu pro občany EU, kteří do spolkové republiky přicestují z jiné unijní země.

Největší země Bavorsko v reakci výslovně potvrdila, že karanténní pravidla pro cestující do Německa zatím ještě rušit nebude. „Nyní jde o perspektivu 15. června. To znamená, že máme ještě čtyři týdny času a doufáme, že se dění kolem infekce ještě více uklidní,“ řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Podmínky pro pendlery z ČR se zmírnily již dříve

Spolkový ministr vnitra Seehofer ocenil, že v případě Česka a Polska se už dříve podařilo dosáhnout například uvolnění některých opatření pro pendlery. „Ale chceme teď ještě o kousek víc, abychom i tady – stále za předpokladu, že infekční vývoj zůstane příznivý nebo bude ještě příznivější – došli k další normalizaci,“ podotkl.

Kontroly na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem spolková republika zavedla 16. března. Prodlouženy byly dosud dvakrát. Hraniční přechody s Českem a trojicí dalších sousedních zemí Německo nekontroluje, také zde jsou ale v pohraničí četnější hlídky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek