Státy eurozóny se shodly na krizových úvěrech z fondu ESM

11.05.2020
Euroskop, čtk

Země platící eurem budou moci od června dostat výhodné úvěry ze záchranného fondu ESM. Na podrobnostech první části záchranného balíku pro ekonomiky stižené koronavirovým výpadkem se shodli ministři financí eurozóny při páteční videokonferenci. Podle jejich společného prohlášení může každá z 19 zemí používajících společnou měnu dostat z fondu půjčky až do výše dvou procent svého hrubého domácího produktu. Celkově bude ve fondu především na výlohy spojené se zdravotní péčí k dispozici 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč).

Ministři se v pátek shodli na podrobnostech první části záchranného plánu, jehož obrysy projednali již před měsícem. Vedle úvěrů z ESM mají být jeho součástí záruky pro firmy od Evropské investiční banky za 200 miliard eur a stomiliardová podpora krátkodobého zaměstnání v rámci programu Evropské komise SURE.

Zástupcům vlád zemí eurozóny se podařilo najít kompromis mezi protichůdnými postoji reprezentovanými především Itálií a Nizozemskem. Řím původně odmítal využití půjček z ESM, k nimž se dlouhodobě staví skepticky. Itálie jako jedna ze zemí nejvíce zasažených pandemií usilovala spíše o co největší podporu formou přímých grantů, o níž bude EU jednat až v příštích měsících v rámci nového sedmiletého rozpočtu. Nizozemsko naproti tomu trvalo na tom, aby z ESM nebylo možné čerpat bez dodatečných podmínek a aby se akutní pomoc soustředila pouze na zdravotní péči.

Ministři se nakonec shodli na formulaci, že půjčky bude možné využít na „financování přímé a nepřímé zdravotní péče a nákladů na léčbu a prevenci vyvolaných koronavirovou krizí“. Peníze by měly být k dispozici od června do konce roku 2022.

Úvěry budou mít desetiletou splatnost a výhodné úroky. Podle šéfa euroskupiny Mária Centena by je vedení ESM mělo schválit v příštích dnech, aby o ně státy mohly začít žádat od června.

„Makroekonomická prognóza komise, o které jsme dnes také diskutovali, nám připomněla časovou tíseň, v níž jsme se ocitli, a naléhavost rychle uvést do praxe tato opatření,“ připomněl Centeno. Narážel přitom na středeční předpověď EK, podle níž se letos kvůli koronavirovému výpadku ekonomika eurozóny propadne o rekordních 7,7 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek