Komise schválila státní pomoc pro Air France

04.05.2020
Euroskop, ČTK

Evropská komise dnes Francii schválila navrhovanou státní pomoc v objemu sedmi miliard eur (zhruba 190 miliard Kč) pro leteckou společnost Air France. Komise o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Úvěrová pomoc podle komise zajistí podniku finanční prostředky, které naléhavě potřebuje, aby se vypořádal s dopady šíření koronaviru.

Letecké společnosti po celém světě se nyní potýkají se značnými problémy, protože koronavirová krize vedla k prudkému poklesu zájmu o osobní leteckou přepravu.

„Odvětví letecké dopravy je důležité z hlediska pracovních míst a konektivity. V kontextu šíření koronaviru hraje Air France nezbytnou roli při repatriaci obyvatel a přepravě zdravotnických potřeb,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Vestagerová také upozornila, že komise s Francií i s řadou dalších členských zemí Evropské unie úzce spolupracuje, aby zajistila co nejrychlejší a nejefektivnější realizaci státních opatření, která mají pomáhat při řešení dopadů koronavirové krize.

Aerolinky Air France jsou součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM. O plánované státní pomoci pro aerolinky v dubnu informoval francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Zároveň uvedl, že se zestátněním skupiny Air France-KLM se prozatím nepočítá. Vlády Francie a Nizozemska v současnosti v této skupině vlastní zhruba 14procentní podíly, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek