Europoslanci budou nosit roušky, diplomaté dodržovat vzdálenost

04.05.2020
Euroskop, ČTK

Budovy institucí Evropské unie jsou sice v těchto dnech vyprázdněné a většina jednání se odehrává na dálku, jejich vedení se však již připravuje na pozvolný návrat k normálnímu provozu. S ním by mělo být spojeno i povinné nošení roušek, které chystá Evropský parlament či v některých případech Rada Evropské unie. Týkat se bude i europoslanců. Diplomaté naproti tomu spoléhají na dodržování bezpečných odstupů.

Evropská komise, parlament i rada sídlí v Bruselu a podléhají tak pravidlům platným pro Belgii. Místní vláda rozhodla, že od pondělka začne postupné uvolňování restrikcí spojených se šířením pandemie.

Unijní instituce proto tento týden přišly s novými pravidly vnitřního provozu, která začnou platit v průběhu května. Předsednictvo europarlamentu schválilo návrh, aby europoslanci, jejich asistenti i další zaměstnanci nosili roušky v případě, že v místnosti bude více než jeden člověk.

„Jsem ráda, že se parlament vydá touto cestou, a to i díky příkladu Česka, kde mají roušky nepopiratelný vliv na sestupnost šíření viru,“ řekla ČTK místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která v předsednictvu europarlamentu nošení roušek prosazovala dlouhodobě.

Podle schváleného návrhu se rovněž bude všem lidem vstupujícím do sídla EP povinně měřit tělesná teplota.

Na dodržování bezpečné vzdálenosti mezi lidmi chce vsadit Rada EU, v jejíchž budovách se za normálních okolností scházejí političtí vůdci a ministři členských zemí. Podle odhadů diplomatů se sice během května návrat k fyzickým setkáváním zástupců vlád spíše ještě nečeká, do práce by se však mohli postupně vracet zaměstnanci rady, jejichž většina v současnosti pracuje z domova.

Podle mluvčího rady Alaina Taverritiho bude nošení roušek povinné v místech, „kde nepůjde zaručit dodržení bezpečné vzdálenosti“.

Tímto pravidlem se již od vypuknutí pandemie snaží řídit velvyslanci unijních zemí, tedy nejvýše postavení zástupci členských států, kteří se nepřestávali setkávat osobně.

Podle českého velvyslance při EU Jakuba Dürra jsou zasedací místnosti rady upraveny tak, že diplomaté i jejich poradci sedí dva metry od sebe, a roušky proto nenosí. „Pro fyzická jednání využíváme kvůli bezpečné vzdálenosti jen ty největší místnosti, takže vlastně můžeme použít jen jednu třetinu zasedacích kapacit,“ popsal situaci Dürr, podle něhož se zřejmě bude dodržování osobního odstupu uplatňovat ještě dlouho.

Roušky má pro své zaměstnance připraveny Evropská komise, která však v nejbližších týdnech nehodlá nařizovat jejich hromadný návrat do kanceláří. „Návrat bude postupný a opatrný a nebude znamenat rychlé obnovení normálního stavu,“ sdělil ČTK mluvčí komise Balazs Ujvari s tím, že v příštích týdnech bude stále většina zaměstnanců pracovat z domova.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek