Agentury EURATOM: Využití jaderné energie pro Evropu


text: Tereza Chlebounová, infografika: Kristina Kollertová, Euroskop, 29. 4. 2020

Téměř 26 % elektřiny v Evropské unii se vyrábí díky jaderné energii, která zároveň představuje klíčový zdroj energie pro 13 z 27 členských států. Jakou roli hrají v tomto odvětví agentury EURATOM a čím se přesně zabývají? Dočtete se v předposledním dílu seriálu Euroskopu o agenturách EU!

AgenturyEU.Kollertova2020

Součástí Evropské unie je Evropské společenství pro atomovou energii (EURATOM), které bylo založeno v roce 1957 za účelem vytvoření jednotného trhu s jadernou energií. Společenství vzniklo jako samostatný celek, dnes je ale plně integrováno do struktur Evropské unie.

EURATOM má za úkol koordinovat vnitrostátní výzkumné programy jaderné energie pro mírové účely, poskytovat informace, infrastrukturu a financování jaderné energie a zajistit dostatečné a bezpečné dodávky jaderné energie pro Evropu.

Atomová energie
Jádro patří v EU k významným zdrojům energie. Její rozvoj a využití pomáhají zajistit Zásobovací agentura Euratomu a agentura F4E – Energie z jaderné syntézy. Zdroj: Pixabay.com

Agentura EU zásobuje Evropu jadernými materiály

K plnění těchto cílů slouží dvě evropské agentury. Zásobovací agentura Euratomu (ESA), která sídlí v Lucemburku, je v EU odpovědná za řízení nabídky a poptávky po nerostných surovinách, výchozích materiálech jako je například přírodní uran a zvláštních štěpných materiálech, zejména obohaceném uranu a plutoniu. Dostává všechny smlouvy o zásobování jadernými materiály v rámci EU, o jejichž podpisu rozhoduje.

Kromě toho agentura poskytuje informace a odborné poradenství ohledně trhu s jadernými materiály a službami, vykonává dozor nad tímto trhem a identifikuje tendence, které by mohly ovlivnit bezpečnost zásobování EU jadernými materiály.

Zásobovací agentura Euratomu si také může vytvořit vlastní zásoby jaderných materiálů. Její činnost podléhá dozoru Evropské komise, která má právo jí dávat instrukce prostřednictvím směrnic, může také odmítnout potvrdit rozhodnutí agentury.

F4E zkoumá využití jaderné syntézy

O 50 let mladší je druhá z agentur EURATOMu, agentura F4E – Energie z jaderné syntézy, která byla zřízena v roce 2007 a sídlí ve španělské Barceloně. Zastoupení v ní mají všechny členské státy EU a Švýcarsko.

Agentura řídí evropskou část projektu ITER, jehož cílem je prokázat vědeckou a technologickou použitelnost energie z jaderné syntézy, která probíhá na Slunci a dalších hvězdách.

Státy mohou získat neomezený zdroj energie

Cílem projektu, který se realizuje ve Francii, je vytvořit bezpečný, neomezený a environmentálně odpovědný zdroj energie. Kromě Evropské unie se projektu účastní dalších 6 států – Čína, Japonsko, Indie, Jižní Korea, Rusko a USA.

Agentura F4E podporuje prostřednictvím grantů a veřejných zakázek malé a střední podniky i vědecko-výzkumné organizace v daném odvětví, s nimiž spolupracuje na vývoji komponentů a inženýrských služeb pro projekt ITER.

Autor: text: Tereza Chlebounová, infografika: Kristina Kollertová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality