Borrell: EU nedostane migraci pod kontrolu bez míru v Libyi

23.04.2020
Euroskop, čtk

Možný nárůst počtu migrantů, kteří by se mohli vydat směrem do Evropy kvůli vyhrocujícímu se konfliktu v Libyi, může odvrátit jen dodržování příměří. To se však ani v době pandemie nemoci covid-19 nedaří zajistit. Prohlásil to ve středu šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání ministrů zahraničí. Jejich debata se týkala mimo jiné právě severoafrické země, k jejímž břehům hodlá Evropská unie vyslat lodě v rámci nové operace určené ke kontrole zbrojního embarga.

Někteří ministři ve středu podle Borrella dali najevo obavu z možného nárůstu počtu migrantů, který by mohl být reakcí na další boje v zemi sužované občanskou válkou.

„Nedokážeme dlouhodobě vyřešit výzvu představovanou migrací, dokud se nám nepodaří stabilizovat situaci v Libyi. A to bohužel není otázkou zítřka,“ řekl Borrell po jednání novinářům.

EU již začátkem dubna oficiálně zahájila novou námořní a leteckou operaci Irini, která má pomoci k dodržování stále porušovaného zbrojního embarga OSN. Operaci, která má nahradit zrušenou akci Sophia, z níž unijní země stáhly své lodě kvůli neochotě přijímat na své území zachráněné migranty, se však zatím nedaří rozjet v praxi. Mezi prvními přislíbilo účast svých vojáků na misi Německo, které v úterý schválilo vyslání až 300 příslušníků armády, z dalších zemí se však zatím žádné oficiální závazky neozývají.

Navzdory výzvám k příměří boje v Libyi zesílily

Unie uzavřela vnější hranice pro migraci kvůli šíření koronaviru, některé zvláště jihoevropské země mají však obavy, že po uvolnění restrikcí opět nápor běženců zesílí.

V Libyi, která je nestabilní od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, nyní proti sobě stojí premiér Fáiz Sarrádž, jehož mezinárodně uznaná vláda má pod kontrolou jen malé území kolem hlavního města Tripolisu, a polní maršál Chalífa Haftar, jehož jednotky ovládají většinu Libye. Ačkoli OSN vyzvala k příměří, aby se úřady mohly soustředit na boj proti koronaviru, v Tripolisu v polovině dubna boje zesílily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek