Madrid navrhne kvůli viru vznik fondu v objemu 1,5 bilionu eur

21.04.2020
Euroskop, čtk

Španělská vláda navrhne svým unijním partnerům, aby byl vytvořen fond obnovy v objemu 1,5 bilionu eur (skoro 41 bilionů Kč) financovaný permanentním dluhem. Pomoct by měl zemím nejvíce zasaženým současnou koronavirovou krizí. Vyplývá to z návrhů, které má k dispozici agentura Reuters.

Španělský premiér Pedro Sánchez návrh představí svým evropským kolegům během čtvrtečního summitu. Španělsko se snaží být vůdčí zemí v jednáních, jejichž smyslem je nalézt přijatelné řešení poté, co Nizozemsko a Německo vyloučily emisi společných dluhopisů. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný zdroj ze španělské diplomacie.

„Jde o jiný systém, než jsme původně zamýšleli…, ale je to možnost, se kterou by mohli všichni souhlasit,“ dodal zdroj. Španělský návrh je v souladu s návrhem, který předložil unijní komisař pro rozpočet Johannes Hahn. Návrh počítá s tím, že peníze by měly být připraveny tak, aby je bylo možné začít rozdělovat hned na začátku ledna příštího roku a v následujících dvou až třech letech.

Podobně eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel uvedl, že k řešení současné koronavirové krize bude potřeba pomoc zhruba za 1,5 bilionu eur. „Euroskupina teď předložila návrhy na pomoc v hodnotě přes 500 miliard eur na financování zdravotní péče, krátkodobé práce a na pomoc malým a středním podnikům. Zbývá tedy jeden bilion eur. To je zhruba částka, kterou se nyní musíme zabývat,“ prohlásil Gentiloni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek