Startupy, firmy i jiné iniciativy ze zemí V4 pomáhají proti koronaviru


Petr Pospíšil, Euroskop, HubHub, 15.4.2020

Okřídlená fráze, že na všem špatném je něco dobré, platí dozajista i pro pandemii koronaviru. Jedním z příkladů pozitivních jevů, které lze v současnosti kolem nás pozorovat, je vlna solidarity, jež se vzedmula mezi veřejností a která se projevuje například vznikem dobrovolnických iniciativ pomáhajících seniorům. Vůle přispět k překonání krizového období se ovšem týká i soukromých firem či vysokoškolských výzkumných pracovišť.

Portál HubHub na svých internetových stránkách publikoval výběr pěti inovativních evropských projektů, které pomáhají v boji proti koronaviru. Pozitivním zjištěním je skutečnost, že čtyři z pěti prezentovaných projektů pochází z provenience zemí Visegrádské čtyřky. Níže přinášíme jejich stručnou charakteristiku.

ČR: Respirátor vytvořený na ČVUT splňuje přísné normy


Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky
působící při Českém vysokém učení technickém vyvinul zbrusu nový model respirátoru, které je možné vytisknout na 3D tiskárně. Autoři z portálu HubHub připomínají, že se jedná o pozoruhodný počin, neboť obvykle celý proces počínající návrhem, pokračující přes vývoj, následně výrobu prototypu a završený certifikací u příslušných úřadů trvá v řádu měsíců. V případě modelu „CIIRC RP95-3D“ ovšem odborníci z pražské ČVUT vše zvládli za týden a již v pátek 30. března respirátor získal potřebnou certifikaci.

Respirátor splňuje přísná bezpečnostní měřítka, a proto spadá do kategorie „FFP3″, označující ochranné pomůcky poskytující nejvyšší úroveň ochrany. Model výzkumníci již předali k dispozici českému ministerstvu zdravotnictví, které už i několik prototypů vyslalo v rámci pomoci do nejpostiženějších zemí Evropské unie (více o tom na Euroskopu zde). Každý jednotlivý respirátor umožňuje opakované použití a počítá se s tím, že v rámci masové výroby by mělo být zhotoveno 10 tisíc těchto respirátorů denně.

Polsko: Plicní ventilátor, který lze vyrobit na 3D tiskárně

Technologii 3D tisku využívá i další z inovativních projektů, které portál HubHub vyzdvihl. Polský výrobce 3D tiskáren Urbicum navrhl plicní ventilátor, jenž pomůže překonat pacientům s koronavirem, u nichž má nemoc napadající plíce těžký průběh.

Společnost kromě zhotovení prototypu rovněž na svých webových stránkách zveřejnila návod, jak plicní ventilátor za použití 3D tisku vyhotovit. Portál HubHub uvádí, že náklady všech součástek by neměly přesáhnout 44 euro, díky čemuž je tento postup využitelný i v rozvojových ekonomikách s podfinancovaným zdravotnickým systémem.

Slovensko: Chatbot odpovídá na dotazy o koronaviru

Slovenská digitální platforma bot.media vyvinula speciální zařízení (tzv. chatbot), které je schopné automaticky v reálném čase odpovídat v online prostředí na veškeré základní otázky ohledně epidemie koronaviru. Chatbot jako oficiální zdroj svých informací využívá ověřené oficiální zdroje – Světovou zdravotnickou organizaci či slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Díky chatbotu není potřeba, aby na otázky tazatelů reagoval fyzický operátor. Jedná se o velice užitečný nástroj, neboť oficiální kontaktní místa a infolinky určené k poskytování informací o koronaviru v současnosti čelí přetížení. Automatizovaný chatbot dokáže odpovědět na čtyř z pěti dotazů, čímž fyzickým operátorům, a tím i celému systému, značně usnadní situaci.

Maďarsko: Firma poskytla software vládě i Evropské unii

Pozadu nezůstává ani Maďarsko. Jeho zástupcem mezi inovativními projekty vybranými portálem HubHub je společnost BondWeaver, působíci v oblasti softwarového inženýrství a zaměřujícího se zejména na prediktivní modelování a analýzu dat. Vývojáři z této firmy vytváří různorodé identifikační, vizualizační či analytické digitální nástroje. Nyní společnost poskytla maďarské vládě i unijním institucím k dispozici software, který by mohl pomoci v boji proti koronaviru.

Pátý a poslední evropský zástupce vybraný portálem HubHub nepochází ze střední Evropy, nýbrž zpoza Lamanšského průlivu – je jím britská firma BenevolentAI využívající nástroje umělé inteligence k identifikaci léků, které by potenciálně mohly být učinné proti koronaviru.

O přínosu inovativních projektů firem je přesvědena i Komise

Přidané hodnoty inovativních projektů z dílny startupů a malých a středních podniků si je vědoma i Evropská komise, která v březnu firmy splňující tuto charakteristiku oslovila s grantovou výzvou za účelem podpory projektů, které by mohly v boji proti koronaviru pomoci. Na Euroskopu jsme o tom informovali zde.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek