MPO v březnu z evropských fondů vyplatilo rekordní 1,4 mld. Kč

15.04.2020
Euroskop, čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyplatilo v březnu podnikatelům z evropských fondů 1,4 miliardy korun. Ve srovnání s únorem bylo proplaceno o 90 procent více peněz, proti lednu jde o nárůst o 240 procent. Z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) bylo v březnu uspokojeno 362 žádostí o platbu. ČTK to v úterý sdělil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

Podnikatelé nejčastěji žádají o dotace v programech zaměřených na rekonstrukci nemovitostí, pořízení nových výrobních technologií či zavádění technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin. Dále je zájem o programy z výzkumu a vývoje nebo informačních a komunikačních technologií.

MPO loni z OP PIK proplatilo téměř 11 miliard korun. Podnikatelé na projekt žádali o dotaci v průměru 7,8 milionu korun. Většina projektů může být rozdělena do etap. Průměrná výše dotace na žádost o platbu tak byla 2,8 milionu korun. Letos MPO plánuje vyhlásit výzvy za 16 miliard korun. Vzhledem k současné situaci se ale může harmonogram výzev měnit. První změnou bylo převedení deseti miliard korun do programů COVID I a II na zvýhodněné úvěry a záruky.

Podnikatelé mohou nyní využít několik programů souvisejících s bojem proti koronaviru. V programu Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19 je na podporu rychlého nasazení technologií a řešení připraveno 200 milionů korun. A dnes by měl být spuštěn program Technologie COVID-19 pro malé a střední podniky, ve kterém je vyhrazeno 300 milionů korun na podporu produkce materiálů, technologií a produktů z oblasti zdravotnických prostředků a prostředků osobní ochrany nebo likvidace infekčního odpadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek