V4 podpoří boj proti koronaviru v zemích Východního partnerství

09.04.2020
Euroskop, čtk

Země visegrádské čtyřky (V4) uvolní 250.000 eur (6,8 milionu korun) z Mezinárodního visegrádského fondu na pomoc zemím Východního partnerství při boji s epidemií koronaviru. Včera se na tom dohodli ministři zahraničí Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, informovala v tiskové zprávě česká diplomacie. Jednání ministrů V4 prostřednictvím videokonference se uskutečnilo místo plánovaného summitu V4 s Východním partnerstvím, který se kvůli epidemii nemohl uskutečnit.

Skupinu Východního partnerství tvoří Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. V rámci programu solidarity, na kterém se dnes ministři zahraničí V4 dohodli, budou pro těchto šest postsovětských států vyčleněny peníze z visegrádského fondu. Přispět by měly k posílení jejich zdravotnické, hospodářské i společenské odolnosti v souvislosti s koronavirem.

Ministři visegrádské skupiny se také shodli, že mají zájem na posílení vztahů mezi skupinou Východního partnerství a Evropskou unií. Letos vyprší aktuální program spolupráce a v červnu by se měl v Bruselu uskutečnit summit EU s postsovětskými zeměmi, který by měl dát spolupráci nový impuls. Podle V4 je třeba podpořit budování infrastruktury, včetně digitální, v zemích Východního partnerství, jednat s postsovětskými zeměmi o jejich přístupu na společný unijní trh a podporovat tamní občanskou společnost, demokracii a právní stát.

Spolupráce mezi EU a zeměmi Východního partnerství byla zahájena v roce 2009 za českého předsednictví v unii. Visegrádská čtyřka s postsovětskými státy spolupracuje dlouhodobě, hlavní prioritou spolupráce je předávání zkušeností středoevropských zemí s ekonomickou transformací a s demokratizací.

Podle původních plánů se včera mělo v Praze uskutečnit setkání ministrů zahraničí V4 a zemí Východního partnerství, zúčastnit se měli i zástupci chorvatského předsednictví EU a Evropské komise. Vzhledem k epidemii koronaviru se místo setkání uskutečnila videokonference šéfů diplomacií V4.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek