Berlín chce chránit firmy před převzetím neunijními subjekty

08.04.2020
Euroskop, čtk

Německá vláda chystá nové zákonné opatření, které německé společnosti ochrání před převzetím subjekty se sídlem mimo Evropskou unii. Zákon vládě umožní zablokovat obchody, které budou „potenciálně zasahovat“ do německých zájmů, uvedl obeznámený zdroj. Nyní může Berlín zarazit obchod, pokud je vnímán jako bezpečnostní riziko.

O věci již dříve podrobněji informoval mediální dům Funke. S ohledem na to, jak šíření koronaviru dopadá na světovou ekonomiku, vládní představitelé projevují obavy, že společnostem významným pro německé zájmy hrozí zahraniční převzetí.

Pokyny na ochranu společností před nepřátelským převzetím vydala nedávno i Evropská komise. „Podobně jako v kterékoli krizi, kdy se mohou ocitnout naše průmyslová a korporátní aktiva pod tlakem, musíme chránit naši bezpečnost a ekonomickou suverenitu,“ uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

„Nízké ceny akcií jsou příležitostí k fúzím podniků a restrukturalizacím,“ konstatoval ředitel evropského think-tanku Bruegel Guntram Wolf. „Taková restrukturalizace může být vítaná, pokud systému pomůže. Evropská komise a členové EU si uvědomují, že v takové situaci musí chránit svá strategická aktiva,“ dodává Wolf.

Jonathan Hackenbroich z Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR) v tomto kontextu připomíná nedávné zprávy o zájmu Spojených států o německou společnost CureVac, která pracuje na vakcíně proti koronaviru. Třebaže německá společnost tyto zprávy později popřela, epizoda podle něj ilustruje nutnost účinných opatření, která zamezí převzetím ve strategických odvětvích.

Když v roce 2016 převzal čínský výrobce domácích spotřebičů špičkovou německou robotickou firmu Kuka, vzbudilo to v největší evropské ekonomice obavy, že ztrácí klíčové technologické know-how. Německá vláda od té doby bedlivě pozoruje čínské a americké investory, kteří chtějí převzít důležité německé technologické firmy.

Bohaté země jako Německo a Francie by se v této věci měly spojit se slabšími členy EU, které nemají prostředky, jak těmto obchodům zabránit.

„Je to v zájmu Berlína i Paříže,“ tvrdí Hackenbroich. „Byli jsme svědky toho, jak čínská převzetí vedlo na úrovni EU k blokádám, protože dotyčné členské státy se staly více závislými na Číně,“ cituje Hackenbroicha zpravodajský server Deutsche Welle.

V pondělí přijala návrh zákona, který má zabránit tomu, aby klíčové české firmy převzali rizikoví zahraniční investoři, česká vláda. Zákon, který ještě musí schválit Parlament, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havĺíčka nesouvisí s přijímanými opatřeními v souvislosti s pandemií koronaviru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek