Česko pomáhá ostatním zemím EU v boji proti koronaviru

30.03.2020
Tereza Chlebounová, Euroskop, Úřad vlády, foto čtk

Česká republika se v nelehkých časech šíření nákazy COVID-19 soustředí nejen na zvládání epidemie doma, ale dokáže pomáhat i dalším evropským státům, které to nejvíce potřebují. Jak podporuje jejich boj s koronavirem?

Česko poslalo Itálii a Španělsku 20 tisíc ochranných obleků

Česká republika v neděli 29. března poslala 20 tisíc ochranných obleků Itálii a Španělsku, zemím nejvíce zasaženým epidemií koronaviru. Dodávka byla rozdělená napůl, každá země dostane 10 tisíc kusů jednorázových ochranných obleků. Do Španělska zamířilo rovněž 90 polomasek české firmy Nanologix. Do Itálie Česko poslalo vzorky masek, které vyrábí ČVUT s pomocí 3D tisku. Zásilku veze česká spediční firma kamionem do Milána.

respirátory
Polotovary k výrobě respirátorů pomocí 3D tisku. Zdroj: čtk

O pomoci Itálii s respirátory informoval minulý týden také místopředseda vlády Karel Havlíček na svém twitterovém profilu.

Ochranné pomůcky pro boj s koronavirem zapůjčila Česká republika také Slovinsku. Letadlem z Pardubic přepravila ve středu 25. března 500 tisíc roušek, 25 tisíc respirátorů a 5 tisíc ochranných obleků. Poděkování za přátelskou pomoc Česka sdíleli na svém twitteru předseda vlády Janez Janša i další představitelé slovinské vlády, informovala o ní i slovinská média.

Český výzkum pomáhá chránit lékaře

Česká firma Prusa Research a.s. Jiřího Průši, která se zabývá technologiemi 3D tisku, zpřístupnila zdarma data umožňující výrobu ochranných štítů pro lékaře, kteří pracují s nemocnými COVID-19, na 3D tiskárnách. Samotná firma již darovala státu 10 tisíc těchto štítů.

Bratři Jeff a Tom Schockmelovi z Lucemburska zkontaktovali na Facebooku majitele 3D tiskáren, aby s pomocí dat od české firmy vyráběli ochranné štíty pro lucemburské lékaře.

Krizový štáb ČR rovněž jedná se svým lucemburským protějškem, aby zprostředkoval bezplatnou licenci na výrobu respirátorů nejvyššího stupně ochrany, které vyvinulo pražské ČVUT. V Čechách vyrábí tyto respirátory na základě licence ČVUT na svých 3D tiskárnách Škoda Auto.

ČR dopravuje do vlasti občany zemí EU

Ministerstvo zahraničí vypravilo již několik evakuačních letů pro ty, kteří kvůli situaci vyvolané šířením nákazy COVID-19 uvízli v zahraničí. Zajišťuje tak návrat domů nejen pro Čechy, ale i pro občany dalších států. Například středeční let z Vietnamu využilo 204 Čechů a 82 občanů z dalších 11 členských států EU.

„Leteckými speciály MZV jsme domů pomohli už zhruba tisícovce Čechů a další jsou na cestě. Dalších zhruba 2 500 našich občanů využilo možnost evakuačních autobusů. Spolupráce s dalšími státy je pro nás klíčová v místech, kde máme menší skupiny Čechů, kteří žádají o návrat do vlasti. Jsem proto rád, že spouštíme unijní mechanismy,“ okomentoval návrat speciálu z Vietnamu ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Občany EU nejrůznějších národností dopravily spolu s Čechy zpět do vlasti také letecké speciály z Egypta, Hondurasu nebo Flilipín. Další repatriační lety jsou naplánovány například z USA, Kanady či Thajska. Naopak čeští občané se vracejí domů i za pomoci Německa, Slovenska nebo Maďarska.

Mimo leteckou pomoc Česko vypravilo v pondělí 23. března do Říma evakuační autobus, který přepravil zpět do země 41 italských občanů a zároveň dovezl zásilku 110 tisíc roušek.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek