Spolupráce NATO: Program SALIS zajišťuje převoz zdravotnického materiálu

25.03.2020
MO, MZV, Natoaktual.cz, čtk

Na pardubickém letišti přistál v noci z úterý na středu 25. března velkokapacitní letoun AN-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem z Číny určeném pro zvládání epidemie koronaviru. Let byl uskutečněn v rámci programu NATO známém pod zkratkou SALIS (Strategic Airlift International Solution), který zajišťuje pro členské země Severoatlantické aliance přístup k velkokapacitním leteckým prostředkům.

Letoun z čínského města Šen-čen dopravil více než 100 tun zdravotnického materiálu včetně roušek, respirátorů, ochranných obleků, rukavic a brýlí. Jednalo se již o druhý let do České republiky v rámci programu SALIS na pomoc se zvládáním šíření nákazy COVID-19. Zásilku z letadla vyložili vojáci, armáda jich na místo poslala asi sto. K dispozici měli 20 nákladních aut, kterými začali materiál rozvážet do centrálních skladů.

Podle zaměstnance NATO zapojeného do organizace převozu materiálu z Číny se jednalo o velmi komplikovanou výzvu. Při předání zdravotních pomůcek bylo nutné použít striktní procedury, které mají za cíl ochránit posádku letu. Mimo jiné musel být transport materiálu proveden bez přímého kontaktu mezi posádkou letu a čínskými dodavateli.

AN-124
Velkokapacitní letoun AN-124 dopravil 100 tun zdravotnického materiálu z Číny. Zdroj: Ministerstvo obrany

Program SALIS pomáhá Česku od roku 2006

V nadcházejících dnech jsou plánovány další lety, které do ČR a Slovenska dopraví zdravotnický materiál. Do Česka by měl přiletět další letoun se zdravotnickým materiálem z Číny 31. března.

Služby letounu AN-124 česká armáda v minulosti využila už mnohokrát. Přepravoval obrněnce, vrtulníky i vybavení do bojových operací a misí po celém světě – do Afghánistánu, Iráku nebo Mali. V programu SALIS má stejně jako další účastnické státy zamluvený určitý počet letových hodin, které v případě potřeby může využít

V současnosti se aliančního programu SALIS účastní devět států NATO (Belgie, ČR, Francie, Německo, Norsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko). Letouny jsou řízeny Antonov Logistics SALIS from Leipzig/Halle airport. Česko se programu účastní od roku 2006.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek