Muzea a galerie v době koronaviru otevřená online

23.03.2020
Kristina Kollertová, Euroskop

Chybí vám společnost van Gogha, Michelangela či Dürera? Mrzí vás, že teď nemůžete do muzea nebo galerie? Je taky. Tak se rozhodly, přijít k vám.

KKoll.2020

V důsledku koronavirové epidemie je spousta muzeí a galerií zavřených. Můžete je však navštívit online. Řada institucí se rozhodla připojit k iniciativě #MuseumFromHome a otevřít své sbírky online.

Národní galerie v Praze (NGP) pro své návštěvníky připravuje virtuální prohlídky či workshopy. Prozkoumat mohou také bohaté online sbírky NGP. Sledujte novinky NGP na jejich webových a facebookových stránkách.

Galerie Pinacoteca di Brera v Miláně, jejíž „dveře jsou zavřené, ale srdce musí tlouci nadále“ nabízí například pravidelný seriál komentovaných prohlídek označený hashtagem #resistenzaculturale, můžete si také vychutnat koncerty a další aktivity, které milánská galerie propaguje na svých webových stránkách a sociálních sítích. Její sbírky online najdete zde.

Britské národní muzeum je též zavřené, ale zůstává k navštívení online a pravidelně přidává nový obsah. Na jejich stránkách najdete odkazy na informace o sbírkách v jejich více než 60 galeriích, virtuální prohlídky, sbírky online, či materiály pro domácí školu. Muzeum můžete také navštívit přes Google Street View, můžete prozkoumat zákulisí muzea skrz podcast, a sledovat sociální sítě Britského muzea.

Zde najdete seznam dalších míst, kam se můžete podívat přímo z domu:

Národní muzeum – Praha

National Portrait Gallery – Londýn

National Gallery – Londýn

Victoria and Albert Museum – Londýn

Metropolitan Museum – New York

National Gallery of Art – Washington

Musée du Louvre – Paříž

Gallerie degli Uffizi – Florencie

Musei Vaticani – Řím

Národní archeologické muzeum v Athénách (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Museo del Prado – Madrid

Ermitáž (Госуда́рственный Эрмита́ж) – Petrohrad

Weltmuseum Wien – Vídeň

Albertina – Vídeň

Belvedere – Vídeň

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek