Komise nabízí granty pro startupy, které pomůžou v boji proti koronaviru. Přihlášky do 18. 3.

16.03.2020
Euroskop, Evropská komise

Evropská komise urgentně vyzývá startupy a malé a střední podniky, které by mohly pomoci při léčbě, testování, monitorování nebo v jiných aspektech pomoci proti ohnisku nákazy koronaviru, aby se přihlásily na další kolo žádostí o dotace z Evropské rady pro inovace. Deadline již za dva dny.

Uzávěrka přihlášek do EIC Accelerator je již tuto středu 18. března 17:00 (bruselského času). S rozpočtem 164 milionů eur je tato výzva tzv. bottom up, což znamená, že neexistuje předdefinované priority témat a žadatelé s relevantními inovacemi týkající se boje proti koronaviru budou hodnoceni stejným způsobem.

Komise se bude snažit urychlit přidělování grantů Evropské rady pro inovace a zkombinovat jej se smíšeným financováním (kombinující grantové a kapitálové investice). Zároveň se bude Komise snažit zajistit přístup relevantním inovacím v rámci programu boje proti koronaviru k jiným zdrojům financování a investic.

Evropská rada pro inovace již podporuje řadu začínajících podniků a malých a středních podniků, které svými inovacemi přispívají v boji proti koronaviru. Jeden z podporovaných projektů je například EpiShuttle pro specializované izolační jednotky, dále projekt m-TAP pro filtrační technologii pro odstranění virového materiálu a projekt MBENT pro sledování lidské mobility během epidemií.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek