Evropské akcie po čtvrtečním propadu posilují

13.03.2020
Euroskop, čtk

Evropské akcie dnes posilují, zotavují se tak z výrazných ztrát, za kterými byly obavy z dopadů koronaviru. Panevropský index STOXX 600 si krátce po zahájení připisoval 2,3 procenta, už po hodině obchodování ale růst zredukoval na 0,7 procenta a nacházel se mírně nad 298 body.

Ve čtvrtek se index propadl asi o 11,5 procenta a zaznamenal nejprudší pokles v historii.

K dnešnímu růstu akciových trhů přispěly hlavně naděje, že politici ve Spojených státech se brzy dohodnou na rozsáhlém balíku stimulačních opatření, který by měl pomoci kompenzovat negativní dopady nového koronaviru na ekonomiku.

Čtvrteční propad akcií snížil hodnotu evropských podniků o více než bilion dolarů (přes 23 bilionů Kč), uvedla agentura Reuters. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem ve čtvrtek například odepsal více než 12 procent, což představuje nejhorší denní propad od roku 1989. Dnes index na začátku obchodování přidával přes dvě procenta, ale kolem 10:00 SEČ už měl k dobru jen asi jedno procento na 9258 bodů.

Regulátoři v Itálii a ve Španělsku se v reakci na čtvrteční propad rozhodli u akcií desítek firem zakázat takzvaný short-selling, který je formou spekulace na pokles cen. V Itálii se zákaz bude týkat 69 akciových titulů a ve Španělsku 85, uvedl Reuters. Při short-sellingu investoři prodávají vypůjčené cenné papíry v naději, že je budou moci později koupit zpět levněji.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek