Lídři zemí EU dnes na dálku proberou boj proti koronaviru

10.03.2020
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Charles Michel včera svolal kvůli šíření nového typu koronaviru videokonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Po prvotním Michelově prohlášení tiskové oddělení rady včera večer upřesnilo, že lídři členských států budou na dálku jednat od 17:00 SEČ. Rada EU předtím oznámila, že v rámci prevence šíření viru omezuje svou činnost. První případ nákazy včera oznámilo ústředí Severoatlantické aliance v Bruselu.

„Musíme spolupracovat, abychom ochránili zdraví našich občanů,“ napsal Michel na twitteru. „Videokonferenční hovor Evropské rady ohledně COVID-19 a koordinace opatření EU se uskuteční zítra (v úterý) v 17:00,“ doplnil později tiskový odbor rady.

Rada EU, která sdružuje vlády členských zemí, informovala o prvním nakaženém zaměstnanci již minulý týden. Včera uvedla, že preventivně zruší některá zasedání svých přípravných a pracovních skupin a omezí velikost národních delegací na ministerských schůzkách. Do budov rady také nebudou vpouštěny návštěvnické skupiny.

Již v pátek bylo zrušeno zasedání unijních velvyslanců, neboť chorvatský zástupce musel do preventivní karantény.

Evropský parlament měl včera zahájit čtyřdenní plenární zasedání, které bylo kvůli koronaviru přesunuto ze Štrasburku do Bruselu. Předseda EP David Sassoli a lídři politických skupin europarlamentu se ale nakonec dohodli na výrazném zkrácení zasedání. Místo původně plánovaných čtyř dnů se tak schůze omezí na úterý a na nejdůležitější aktuální témata.

Nákaza koronavirem se minulý týden prokázala u zaměstnance Evropské obranné agentury (EDA) a nově se dotkla také bruselské centrály NATO, jejíž zaměstnanec onemocněl minulý týden po návratu z dovolené v severní Itálii.

„Během několika minut byli informováni jeho kolegové. Od minulého týdne pracují z domova a budou v tom pokračovat,“ oznámilo včera ústředí aliance. Sám nakažený zaměstnanec je v současnosti v domácí karanténě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek