Úspěch Čechů v EU: Šedivý povede Evropskou obrannou agenturu

06.03.2020
Euroskop,Úřad vlády

Bývalý český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý bude výkonným ředitelem Evropské obranné agentury (EDA). Do prestižní funkce včera českého diplomata zvolily členské země Evropské unie. Šedivý v čele agentury nahradí Španěla Jorgeho Domecqa, který po pěti letech skončil v lednu.

Šedivý povede EDA jako první zástupce postkomunistických zemí. Ke zvolení potřeboval hlasy kvalifikované většiny unijních ministrů obrany, kteří rozhodli ve čtvrtek na neformálním zasedání v chorvatské metropoli Záhřebu.

Finálovým protikandidátem šestapadesátiletého diplomata byl dosavadní italský velitel unijní námořní operace Sophia Enrico Credendino.

„Ministerské a diplomatické zkušenosti Jiřího Šedivého, stejně jako jeho podrobné a praktické znalosti evropské a transatlantické bezpečnosti z něj činí ideálního kandidáta na vedení Evropské obranné agentury pro následující roky,“ uvedl v reakci na výsledek Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josef Borrell.

Český nominant patřil od počátku výběrového procesu mezi favority volby. Nejprve jej jako nejkvalitnějšího kandidáta označila šestičlenná výběrová komise složená z představitelů evropských institucí a zástupců chorvatského a finského předsednictví. Následně jej jako nejvhodnějšího ke zvolení ministrům obrany doporučil také Josep Borrell. Šéf evropské diplomacie bude od nynějška Šedivého nejbližším nadřízeným, neboť formální hlavou Evropské obranné agentury je právě Vysoký představitel.

Jiří Šedivý
Jiří Šedivý při rozhovoru s novináři v srpnu 2018, kdy působil jako český velvyslanec při NATO. Zdroj: čtk

Jiří Šedivý od roku 2019 působil jako zvláštní zmocněnec pro odolnost a nové hrozby při Ministerstvu zahraničních věcí. Předtím byl od září 2012 do srpna 2019 mimořádným a zplnomocněným velvyslancem ČR při NATO, v letech 2007 až 2010 působil jako náměstek generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera pro obrannou politiku a plánování.

Na postu ministra obrany byl v první vládě Mirka Topolánka, od září 2006 do ledna 2007, a to jako nestraník navržený ODS. V letech 1996 až 2002 byl externím poradcem prezidenta Václava Havla, v letech 1998 až 2004 ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

Výkonný ředitel přijímá veškerá nezbytná opatření pro zajištění účinnosti a účelnosti práce agentury a odpovídá za kontrolu a koordinaci jejích jednotlivých složek. Připravuje také podklady pro činnost řídícího výboru agentury a roční rozpočet agentury. Kromě toho zajišťuje úzkou spolupráci agentury s přípravnými orgány Rady.

EDA hraje významnou roli v rozvoji evropské obrany

Někdejší ministr obrany povede mezivládní orgán, jenž má na starosti rozvíjení armádní obranné spolupráce unijních zemí. EDA funguje od roku 2005 a sdružuje všechny členské země EU vyjma Dánska. Agentura rovněž uzavřela dohody s některými zeměmi mimo EU (Norsko, Srbsko, Švýcarsko a Ukrajina).

Evropská obranná agentura poskytuje podporu projektům spolupráce v oblasti evropské obrany a zajišťuje platformu pro spolupráci mezi ministry obrany zemí EU. Jejím cílem je pomáhat členským státům rozvíjet jejich vojenské zdroje. Prosazuje jejich spolupráci, vytváří nové iniciativy a navrhuje možnosti, jak zlepšovat obranyschopnost členských zemí. Kromě toho členským státům, které mají zájem, pomáhá s rozvojem společné obranyschopnosti.

EDA se zabývá například projekty v rámci trvalé vojenské spolupráce PESCO. Její rozvoj patří mezi současné priority agentury. Stálá strukturovaná spolupráce PESCO byla zahájená v prosinci 2017. Členské státy deklarovaly zájem vytvořit z ní „nejdůležitější nástroj na rozvoj společné bezpečnostní a obranné politiky“. Společně s Evropskou službou pro vnější činnost slouží Evropská obranná agenturu jako sekretariát pro PESCO.

Agentura samotná má zhruba 140 zaměstnanců, slouží však jako platforma pro debaty několika tisíc vojenských expertů z členských zemí.

V květnu 2017 se zástupci členských zemí dohodli na posílení mandátu agentury. Ta by měla nyní působit jako hlavní provozovatel činností souvisejících s obranou, které jsou financované z rozpočtu EU. Hraje významnou roli při rozvoji schopností a kapacit, na nichž stojí společná bezpečnostní a obranná politika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek