Ministři zahraničí budou debatovat o Sýrii a situaci na hranicích EU s Tureckem

06.03.2020
Euroskop

Dnes 6. března se v Záhřebu mimořádně sejdou ministři zahraničí členských států EU, aby spolu diskutovali o eskalující situaci v Sýrii s důrazem na oblast Idlibu a také na migrační situaci na hranicích s Tureckem.

Turecko v neděli oznámilo zahájení další ze svých syrských operací, jejímž cílem má být obnovení příměří a ochrana syrského obyvatelstva v tamní provincii Idlib. Turecko vojenskou akcí opakovaně hrozilo, pokud se syrské vládní síly nestáhnou od tureckých pozorovatelských stanovišť. Za poslední týdny při bojích v oblasti zemřely desítky vojáků na syrské i turecké straně.

Zároveň turecké úřady, aby zvýšily tlak na evropské spojence, oznámily, že turecká pobřežní a hraniční stráž nebude nadále kontrolovat hranice s Řeckem a nebude bránit uprchlíkům ze Sýrie v jejich pohybu směrem do Evropy. Na to reagovala řecká vláda, která posílila přítomnost policie, armády a námořnictva na hranicích s Tureckem.

EU prostřednictvím prohlášení Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella vyzvala k zastavení násilných akcí, k příměří a připomněl, že krizi je třeba vyřešit politickými prostředky. Přijetí společného prohlášení evropské sedmadvacítky k situaci v Sýrii a na hranicích EU s Tureckem je plánováno i po pátečním jednání.

Česká republika se opakovaně připojila k výzvám k zastavení bojů a obnovení příměří v provincii Idlib. V místě dlouhodobě pomáháme. V tomto roce podpoříme v Idlibu nejméně dva projekty českých nevládních organizací s cílem pomoci vnitřně vysídlenému obyvatelstvu.

Česká republika také podporuje úsilí řecké vlády ochránit vnější hranice EU s Tureckem proti nelegální migraci. V případě zhoršení situace jsme připraveni posílit svou pomoc i dalším členským státům či zemím Balkánu.

Mimořádné jednání Rady pro zahraniční věci svolal minulou neděli Vysoký představitel Borrell na žádost řeckého ministra zahraničí. Ještě před debatou o Sýrii ministři v Záhřebu v rámci neformálního jednání (tzv. Gymnich) proberou budoucnost strategických vztahů EU s Tureckem a Ruskem.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek