Únorový přehled dění v EU

05.03.2020
Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v únoru 2020 očima analytika Ondřeje Krutílka.

Víza do EU se od 2. února změnila. Jak, najdete tady.

3. února začala postbrexitová vyjednávání. Komise zveřejnila noty, ze kterých je jasné, že Unie nebude dělat ústupky zadarmo. A europoslanci (a koneckonců i Rada) jí v této pozici podpořili.

Pokud jezdíte na koloběžkách Lime nebo Uberem, zapomeňte, že děláte něco pro přírodu. Evropská agentura pro životní prostředí 3. února konstatovala, že prim pořád hrají chůze, kolo a hromadní doprava.

Fluorované plyny se používají čím dál méně. V Evropské agentuře pro životní prostředí jsou rádi, protože z hlediska oteplování jsou mnohonásobně horší než CO2, jak informovali 4. února.

Komise zahájila 4. února tříměsíční veřejnou konzultaci o plánu boje proti rakovině. Máte-li k tomu co říct, zapojte se.

O lesích toho musíme vědět víc. Proto Evropská agentura pro životní prostředí spustila 5. února FISE – Forest Information System for Europe.

Proces rozšiřování EU musí být “důvěryhodnější, dynamičtější a předvídatelnější”. Vyjádřila se tak Komise 5. února.

Vlajky EU
Zdroj: Evropská komise

Jak dál s transevropskými dopravními sítěmi TEN-T ve světle Zelené dohody pro Evropu? ptá se od 5. února Komise stakeholderů. Patříte-li mezi ně, určitě doporučujeme se s konzultací seznámit.

Dohledová architektura vzniklá po finanční/hospodářské/dluhové krizi nestačí. Komise proto spustila 5. února veřejnou konzultaci, aby ji mohla s odkazem vylepšit.

S pesticidy jsme na tom stále stejně, vyplývá z reportu Dvora auditorů z 5. února. Selhává Komise i členské státy.

Kohoutková bude ještě kohoutkovější. Rada schválila 5. února revizi směrnice o pitné vodě.

EU podporuje export z rozvojových zemí. Dle informace z 10. února v roce 2018 dosáhl díky všeobecnému systému preferencí (aka GSP) objemu 69 mld. eur.

S vládou práva coby podmínkou čerpání strukturálních peněz opatrně. Výbor regionů 12. února sdělil, že se obává, že důsledky řízení podle článku 7 ponesou ti, kteří za nic nemohou.

Domácí mazlíčky si raději adoptujte, ať nepodporujete množírny. Podle usnesení europoslanců z 12. února by mohl pomoci taky povinný celoevropský registr psů a koček.

Dohoda o volném obchodu EU s Vietnamem byla 12. února schválena. Možná není z pohledu některých ideální, ale i europoslanci pochopili, že bez ní by to bylo horší.

Umělá inteligence musí zůstat umělá aneb Skynet (který se utrhl z řetězu v Terminátorovi 2) v Evropě nechceme, řekli 12. února europoslanci. A Komise je týden nato v nové AI strategii vyslyšela.

Tradiční zimní hospodářská prognóza Komise z 13. února hlásí “utlumený růst”. Loni se čekalo 1,5 %, teď se v EU jako celku pro roky 2020 a 2021 počítá s 1,4 %.

Evropská územní spolupráce mezi příhraničními regiony Interreg oslavila 17. února 30 let. Podle Komise je „emblematickým programem politiky soudržnosti”.

EU dle informace ze 17. únorainvestuje 101,2 mil. eur do deseti nových enviprojektů z programu LIFE. Ten na zlepšení kvality ovzduší zasáhne i Česko.

Rada přijala 18. února nová pravidla pro výměnu platebních údajů týkajících se DPH Cíl: usnadnit odhalování daňových podvodů v přeshraničních online transakcích. Uplatní se od roku 2024.

Malým podnikům platícím DPH by se mohlo ulevit, schválila 18.unora Rada. Nejdřív ale od roku 2025.

EU bude jednat s Japonskem o dohodě o předávání a využívání údajů jmenné evidence cestujících (PNR). Rada zmocnila 18. února Komisi.

EU aktualizovala18. února seznam nespolupracujících daňových jurisdikcí (neboli daňových rájů). Přibyly na něm čtyři položky: Kajmanské ostrovy, Palau, Panama a Seychely.

Obchodní politika EU má ještě transparentnější. Slíbila to 18. února Komise a představila konkrétní kroky.

Europoslanci chtějí pro EU ambiciózní víceletý rozpočet, členské státy řeší, jak si jej spravedlivě rozdělit. Výsledek? Nedohoda na Evropské radě 20. a 21. února a opětovné volání po nových příjmech EU.

Ekoštítky na pneumatikách doznají změn, schválila 25. února Rada. Budou viditelnější a srozumitelnější.

Šest z osmi “zvláštních zástupců EU”, kteří jsou podřízeni Josepu Borrellovi, se 25. únoradočkalo prodloužení mandátu. Konkrétně se dále budou zabývat Sahelem, Kosovem, Africkým rohem, Střední Asii, Blízkým východem a jižním Kavkazem včetně Gruzie.

EU potřebuje nejen Zelenou dohodu pro Evropu, ale i Silver Deal. Jak 26. února konstatoval Evropský hospodářský a sociální výbor, musí se umět postarat o své (stříbrnovlasé) důchodce.

Hlavní výzvy pro Česko Komise prezentovala 26. února. K dalším 26 členským státům se ale jako už tradičně vyjádřila také.

Se zeměmi Afriky, Karibiku a Pacifiku se jedná o nové dohodě, ale do 29. 2., kdy vyprší ta předchozí z Cotonou, se dohoda nestihne.

Autor: Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality