Trump odvolává velvyslance při EU, jenž svědčil při impeachmentu

10.02.2020
Euroskop,ČTK

Prezident Spojených států Donald Trump podle médií odvolal z funkce amerického velvyslance při Evropské unie Gordona Sondlanda, který proti hlavě státu svědčil v procesu ústavní žaloby. Diplomat v pátek oznámil, že Trump se rozhodl s okamžitou platností ukončit jeho misi. Informace se objevila po propuštění poradce Bílého domu Alexandera Vindmana za podobných okolností. Prezident na twitteru napsal, že Vindmana nezná, označil jej však za „neukázněného“.

„Bylo mi dnes oznámeno, že prezident mě hodlá s okamžitým účinkem odvolat z funkce velvyslance Spojených států při Evropské unii,“ uvedl v pátečním prohlášení Sondland.

Podle informací listu The New York Times (NYT) nejdříve činitelé ministerstva zahraničí v rámci „čistky“ velvyslance vyzvali, aby sám rezignoval. Ten prý odmítl a řekl, že jej budou muset vyhodit. „A to se i stalo,“ popisuje na twitteru reportér NYT Peter Baker.

Sondland loni svědčil před americkými zákonodárci v procesu ústavní žaloby proti Trumpovi, který čelil obvinění ze zneužití úřadu a obstrukcí Kongresu. Impeachment spustilo v prvé řadě to, že v červencovém telefonátu šéf Bílého domu naléhal svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského, aby ohlásil vyšetřování, které by se týkalo Trumpova politického rivala Joea Bidena.

Podle Sondlanda použil prezident jako páku vůči Kyjevu hrozbu zablokování americké vojenské pomoci. Sondland pod přísahou řekl, že nebylo pochyb, že Trump k Ukrajině přistupuje stylem „něco za něco“.

O práci v poradním orgánu Bílého domu už v pátek přišel podplukovník Vindman, který byl na podzim klíčovým svědkem ve Sněmovně reprezentantů při vyšetřování prezidenta. Bývalý člen Národní bezpečnostní rady (NSC) byl u Trumpova telefonátu se Zelenským a mimo jiné vypověděl, že si z rozhovoru odnesl dojem, že Ukrajina neměla v dané záležitosti na výběr.

Podle Vindmanova právního zástupce Davida Pressmana nemůže být pochyb, že jeho klient byl vyzván k odchodu z pozice v Bílém domě kvůli tomu, že „říkal pravdu“. Důstojník s ukrajinskými kořeny označil v Kongresu Trumpův telefonát se Zelenským za nepatřičný a odsoudil skutečnost, že přepis rozhovoru byl nejdříve uložen na přísně zabezpečený server. Bílý dům jej zveřejnil až poté, co se jeho obsah dostal do médií v důsledku stížnosti oznamovatele z prostředí tajných služeb.

Trump dnes v prohlášení na twitteru trval na tom, že jeho telefonáty jsou „dokonalé“. Na adresu Vindmana uvedl, že jej nezná, nikdy s ním nemluvil a nikdy se s ním nesetkal.

Byl velmi neukázněný.

„Byl velmi neukázněný, nepřesně informoval o obsahu mých dokonalých telefonátů a jeho nadřízený mu napsal strašlivé hodnocení,“ napsal prezident, aniž by upřesnil, kdo si na Vindmanovo působení stěžoval.

O svou dosavadní pozici v pátek přišel také Vindmanův bratr Yevgeny, ačkoli se do vyšetřování Trumpových činů veřejně nezapojil. Z právního týmu NSC byl vyhozen „náhle a bez jakéhokoli vysvětlení, navzdory dvěma dekádám oddané služby své zemi,“ uvedl Pressman.

„Poté, co se zbavil břemene impeachmentu, prezident Donald Trump v pátek večer přešel k tomu, co mu jde nejlépe, a vykonal pomstu nad svými nepřáteli,“ napsal analytik televize CNN Chris Cillizza. Proces ústavní žaloby proti šéfovi Bílého skončil ve středu večer, kdy republikánská většina v Senátu zprostila Trumpa obvinění v obou bodech.

Dvojčata Vindmanova se zřejmě z NSC přesunou zpět do řad americké armády. Příslušné oddělení ministerstva obrany potvrdilo, že se zabývá jejich další kariérou, podrobnosti ale „s ohledem na jejich soukromí“ nesdělilo.

Zejména propuštění Alexandera Vindmana vyvolalo kritiku od představitelů Demokratické strany včetně předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Ta krok Bílého domu označila za „nestydatý akt pomsty, který dokládá prezidentův strach z pravdy“. „Podplukovník Vindman dokázal, že je americkým hrdinou: na bojišti, kde si vysloužil Purpurové srdce, a při procesu ve Sněmovně, kde nastavil zrcadlo moci. (…) Propuštění tohoto vlasteneckého vojáka je smutnou a ostudnou ztrátou pro bezpečnost Ameriky,“ uvedla Pelosiová prostřednictvím mluvčího.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek