Lednový přehled dění v EU

10.02.2020
Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v lednu 2019 očima analytika Ondřeje Krutílka.

Evropský parlament zveřejnil již 1. ledna přehled návrhů, které nás mají v roce 2020 přiblížit k lepší Evropě. Vše uspořádáno přehledně dle jednotlivých oblastí.

Spolupráce s Běloruskem. EU s ním podepsala 8. ledna hned dvě dohody – o zjednodušení vízového režimu a readmisi.

Lekce z Dieselgate: europoslanci začali 9. ledna s členskými státy jednat o kolektivním odškodňování spotřebitelů. Zneužití se bude trestat.

Nejvíc padělků je z Číny, sdělila 9. ledna Komise při prezentaci zprávy o stavu vymáhání práv duševního vlastnictví mimo území EU.

Neziskovky mohou dostávat peníze i ze zahraničí, domnívá se generální advokát Soudního dvora. Dne 14. ledna tak reagoval na dění v Maďarsku. Konkrétně se jedná o případ C-78/18.

Evropská agentura pro chemické látky ECHA oznámila 14. ledna, že do čtyř let vytvoří seznam látek, které lze používat v materiálech, jež přicházejí do styku s pitnou vodou. Bude mít cca 1500 položek.

“Některé jurisdikce” podporují svůj průmysl víc, než je zdrávo. EU, USA a Japonsko se proto dohodly 14. ledna, že budou chtít víc od Světové obchodní organizace.

Státní pomoc v oblasti obchodování s emisními povolenkami dozná změn. Evropská komise 14. ledna otevřela příslušnou veřejnou konzultaci. Dotčené podniky můžou zasílat své příspěvky do 10. března.

15. ledna Komise oznámila, že bezplatnou měsíční jízdenku (nebo ve výjimečných případech letenku) dostane letos 20 000 mladých lidí, kteří nedávno dosáhli osmnácti let. #DiscoverEU

O biologickou rozmanitost je třeba pečovat. I to europoslanci 16. ledna zdůraznili ve své pozici ke klimatické konferenci COP15.

Bez recyklace tu cirkulární ekonomiku ve stavebnictví nevybudujeme. Konstatovala to 16. ledna Evropská agentura pro životní prostředí.

20. ledna informoval Eurojust, želoni napomohl překazit obchody s drogami za více než 2 mld. eur.

Olovo nemá v EU na růžích ustláno. Europoslanci mají obavy i z jeho zbytků v PVC (a proto nechtějí, aby se recykloval), které vyjádřili ve zprávě Výboru pro životní prostředí z 21. ledna.

Obchod s psy a kočkami jedině legálně, požadují europoslanci z výboru pro životní prostředí ve svém usnesení z 21. ledna. Bez povinného euroregistru to podle nich nebude možné.

Tahle by měla vypadat debata o budoucnosti Evropy. Komise prezentovala 22. ledna základní parametry diskuse, která od 9. 5. potrvá dva roky.

Člověk musí být víc než umělá inteligence. Europoslanci z výboru pro vnitřní trh ve svém usnesení z 23. ledna požadují záruky.

Eurobankovky se pořád nepadělají. Respektive padělají se málo. A když už, tak nejčastěji dvaceti- a padesátieurovky. Podrobnosti naleznete ve zprávě Evropské centrální banky z 24. ledna.

Trh s drogami je na vzestupu, konstatoval 28. ledna šéf čtvrt století starého Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost EMCDDA, když europoslance seznamoval s výroční zprávou za rok 2019.

Erasmus mění životy. Minimálně těm, kteří se ho zúčastnili, informovala 28. ledna Komise, která vydala zprávu o jeho fungování v roce 2018.

Dohoda o volném obchodu EU s Vietnamem dostala 28. ledna zelenou. Zatím ale jen v europarlamentním výboru pro mezinárodní obchod.

Ambiciózní plán pro Unii, která si klade vyšší cíle” – pod touto hlavičkou Komise představila 29. ledna svůj pracovní program pro rok 2020. Těchto cílů je celkem 43.

Budova Evropské komise
Hlavní budova Evropské komise Berlaymont. Zdroj: Evropská komise

5G sítě mají být v celé EU zabezpečeny podobně. Proto Komise členským státům nabídla 29. ledna “toolbox“.

Proti kyberkriminalitě se brání těžko, myslí si v EU čím dál více lidí, jak plyne z posledního Eurobarometru, zveřejněného 29. ledna.

Gratulace Elišce Chýlkové! Za Česko vyhrála 30. ledna středoškolskou překladatelskou soutěž Juvenes Translatores a čeká ji cesta do Bruselu.

Jednotná nabíječka bude, usnesli se 30. ledna europoslanci. Někteří výrobci elektroniky možná nebudou příliš spokojeni.

Dohoda o brexitu zakončila 30. ledna svou dlouhou pouť unijními institucemi. Rovněž europoslanci s ní vyslovili souhlas. A tak je EU od začátku února o jednoho člena (se 73 europoslanci) chudší.

Česko je ASF-free. To znamená, že na jeho území už podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA není africký mor prasat (African swine fever), jak vyplývá z informace z 30. ledna.

Dvě třetiny e-shopů dostatečně neinformují spotřebitele o jejich právech, zjistila Komise. Proto je 31. ledna vyzvala, aby se polepšily.

Dohoda o hospodářském partnerství s Japonskem funguje, konstatovala 31. ledna Komise rok poté, co se začala uplatňovat. Export i import rostly podstatně víc

Autor: Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality