Evropské akcie se vyšplhaly na nové rekordní maximum

06.02.2020
Euroskop, čtk

Evropské akcie dnes posílily díky příznivým výsledkům bankovních společností a zprávě o snížení čínských cel na některé americké produkty. Panevropský akciový index STOXX 600 vzrostl o 0,44 procenta na 425,49 bodu. To představuje nejvyšší závěrečnou hodnotu v jeho historii.

Index STOXX 600 rostl již čtvrtý den za sebou poté, co minulý týden ztratil zhruba tři procenta kvůli obavám z negativních ekonomických důsledků nového typu koronaviru, který se šíří z Číny.

Akcie finančních společností Unicredit, DNB a Nordea Bank dnes díky dobrým čtvrtletním výsledkům posílily o více než šest procent. Prudký růst zaznamenaly akcie největší německé bankovní společnosti Deutsche Bank. Reagovaly tak na zprávu, že ve firmě koupil více než tříprocentní podíl americký investiční podnik Capital Group.

Peking dnes oznámil, že sníží na polovinu cla, která začátkem září uvalil na 1717 amerických produktů. Změna začne platit 14. února a týká se dovozu amerického zboží za 75 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) ročně. Rozhodnutí čínské strany předcházel v polovině ledna podpis první fáze obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek