Maloobchodní tržby v EU i v eurozóně v prosinci klesly

05.02.2020
Euroskop, čtk

Spotřebitelé v eurozóně i v celé Evropské unii v hlavní předvánoční sezoně méně utráceli. Tržby maloobchodů v EU tak v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem klesly o 1,3 procenta a v zemích platících eurem dokonce o 1,6 procenta. To byl nejvyšší pokles za více než dva roky. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V listopadu přitom tržby rostly.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že obrat maloobchodních firem v eurozóně klesne jen o 0,9 procenta. Nečekaný pokles tržeb částečně vysvětluje, proč byl ekonomický růst eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí tak slabý, když zpomalil na 0,1 procenta z 0,3 procenta ve třetím čtvrtletí.

Tržby meziměsíčně klesly ve všech sektorech s výjimkou internetového prodeje, kde vzrostly. Nejvýraznější byl propad tržeb obchodů s oděvy a obuví, ale také s počítačovým vybavením a knihami.

Meziročně ale tržby rostly. Ve 27 zemích EU to bylo o 1,9 procenta a v eurozóně o 1,3 procenta, i když tempo jejich růstu proti listopadu zpomalilo. K růstu přispěly hlavně nákupy přes internet. V průměru se tržby za celý loňský rok zvýšily v EU o 2,4 procenta, v zemích platících eurem pak o 2,2 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek