Evropské akcie oslabily kvůli obavám z nového viru z Číny

22.01.2020
Euroskop, čtk

Evropské akcie v úterý oslabily kvůli obavám z šíření nového koronaviru, který se nedávno objevil v Číně. Jejich pokles ale zmírnily příznivé údaje o německé ekonomice. Panevropský akciový index STOXX 600 během dne ztrácel až jedno procento, obchodování však nakonec uzavřel s poklesem pouze o 0,14 procenta na 423,38 bodu.

Nový koronavirus způsobující onemocnění plic už nakazil stovky lidí v Číně, z nichž šest zemřelo. Jednotlivé případy onemocnění hlásí i některé okolní země. „Reakce na trzích naznačuje, že obavy z tohoto viru nezbytně nemusejí být hlavním příběhem,“ uvedl analytik Connor Campbel ze společnosti Spreadex. Minulý týden se index STOXX 600 díky příznivým ekonomickým údajům a podpisu dílčí obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou vyšplhal až na rekordní maximu, připomíná agentura Reuters.

Obavy z nového koronaviru dnes měly negativní dopad například na akcie leteckých společností či výrobců luxusního zboží, pro které je Čína významným trhem. Akcie největších německých aerolinek Lufthansa například oslabily o 3,4 procenta a akcie francouzské luxusní skupiny LVMH ztratily více než procento.

Hlavní index německých akcií DAX však navzdory počátečnímu poklesu uzavřel dnešní obchodování s nárůstem o 0,05 procenta na 13.555,87 bodu. Podpořily ho výsledky průzkumu institutu ZEW, které ukázaly, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu zlepšila a její index vystoupil na nejvyšší hodnotu od poloviny roku 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek