Orbán: Fidesz byl „centimetr“ od odchodu z evropských lidovců

17.01.2020
Euroskop, čtk

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána byla ve čtvrtek „pouhý centimetr“ od odchodu z Evropské lidové strany (EPP), jejímž je členem. Orbán to dnes řekl v reakci na skutečnost, že většina europoslanců z lidovecké frakce, která je v europarlamentu nejsilnějším uskupením, podpořila usnesení kritizující Maďarsko a Polsko za to, že se u nich zhoršila situace s porušováním unijních hodnot.

„Když nás zradí naši spojenci, tak jak nás včera zradila většina europoslanců EPP, pak nemáme v řadách této strany co hledat,“ řekl dnes Orbán v maďarském veřejnoprávním rozhlasu. „Ustoupili jsme od tohoto kroku jen proto, že se na naši stranu jednoznačně postavili Francouzi, Španělé a Italové,“ dodal Orbán. Agentura DPA připomíná, že lidovečtí poslanci z těchto zemí hlasovali proti usnesení, byli ale ve své frakci v menšině.

Ostatní členské země EU s Polskem a Maďarskem už řadu měsíců vedou na návrh Evropské komise a Evropského parlamentu řízení kvůli nerespektování společných hodnot EU podle sedmého článku unijní smlouvy. Obě země odmítají, že by nějak pochybily, jejich zástupci to svým kolegům z dalších unijních zemí opakují při každém slyšení, které postup podle článku sedm předpokládá.

Kvůli porušování principů demokracie evropští lidovci loni v březnu pozastavili členství Fideszu a v příštích týdnech bude EPP rozhodovat, zda maďarská strana v jejích řadách zůstane nebo ne. Podle agentury DPA se počítá s tím, že pokud budou existovat náznaky, že evropští lidovci chtějí Fidesz vyloučit, vyvede od nich Orbán svoji stranu sám.

Za Fidesz, který je přes pozastavené členství stále počítaný do lidovecké frakce, je v Evropském parlamentu 13 poslanců. Jejich odchod z EPP by tedy vedoucí postavení evropských lidovců neohrozil, nicméně by je oslabil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek