Jordánský král varoval v EP před nestabilitou na Blízkém východě

15.01.2020
Euroskop, čtk

Před prohlubováním nestability na Blízkém východě, která by mohla vést k dalšímu násilí, uprchlickým vlnám i vzestupu terorismu, varoval dnes na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku jordánský král Abdalláh II. Europoslance vyzval, aby přispěli k řešení palestinsko-izraelského konfliktu, krizí v Sýrii, Libyi či Iráku i snížení napětí mezi Spojenými státy a Íránem.

„Svět, kde panuje více míru, není možný bez stabilního Blízkého východu a stabilní Blízký východ není možný bez míru mezi Izraelci a Palestinci,“ upozornil jordánský král, který k europoslancům naposledy hovořil v roce 2015. Abdalláh II. ve své řeči kritizoval politiky, kteří zavrhli vizi vzniku dvou států – palestinského a izraelského – a chtějí konflikt vyřešit vytvořením jednoho státu. V něm by však podle něj byli Palestinci „občany druhé kategorie“.

Události na Blízkém východě mají podle jordánského monarchy často dopad na celý svět. Příkladem je i aktuální napětí ve vztazích mezi Íránem a Spojenými státy po americké likvidaci velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního v Bagdádu. „Co když příště žádná ze stran neustoupí?“, položil otázku Abdalláh II.

Ve svém projevu jordánský král Evropany vyzval, aby pomohli při řešení krizí na Blízkém východě včetně Iráku či Sýrie. „Sýrie možná zmizela z předních stránek, ale krize tam zdaleka neskončila,“ řekl. Kritická je podle něj v současnosti také situace v severoafrické Libyi, kde proti sobě stojí jednotky polního maršála Chalífy Haftara a mezinárodně uznané vlády premiéra Fáize Sarrádže. „Co když je Libye novou Sýrií – jen o něco blíže kontinentu, který nazýváte domovem,“ varoval europoslance jordánský král.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek