EP: Poslanecký mandát katalánského politika Junquerase zanikl

10.01.2020
Euroskop, čtk

Vězněný katalánský politik Oriol Junqueras se stal poslancem Evropského parlamentu, minulý týden mu ale mandát zanikl. V prohlášení to dnes uvedl předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Španělská volební komise před týdnem rozhodla, že Junqueras svým říjnovým odsouzením o mandát přišel a toto rozhodnutí ve čtvrtek potvrdil i španělský nejvyšší soud. Španělsko má tedy podle Sassoliho rychle oznámit, kdo Junquerase nahradí.

Sassoli uvedl, že na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku v pondělí oficiálně oznámí, že katalánští separatisté Carles Puigdemont, Toni Comín a Oriol Junqueras se po loňských květnových volbách do Evropského parlamentu stali europoslanci.

Zároveň ale prohlásí, že Junquerasovi, který si nyní ve španělském vězení odpykává 13letý trest vězení za separatismus, minulý pátek mandát zanikl.

„Požádám španělské úřady, aby rychle oznámily parlamentu jméno nového poslance,“ dodal Sassoli.

V prosinci Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že Junqueras získal svým květnovým zvolením mandát europoslance a společně s ním i poslaneckou imunitu. Podle Sassoliho ale rozhodnutí volební komise potvrzené ve čtvrtek španělským nejvyšším soudem znamená, že Junqueras o poslanecký mandát zase přišel.

Bývalý viceprezident katalánské vlády Junqueras byl ve vazbě kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska od listopadu 2017. Loni v říjnu byl ale pravomocně odsouzen ke 13 letům vězení za vzpouru.

Dnes soudce španělského nejvyššího soudu požádal Evropský parlament, aby zbavil imunity další dva katalánské europoslance Carlese Puigdemonta a Toniho Comína. Očekává se, že Puigdemont a Comín se v pondělí poprvé zúčastní plenární schůze EP ve Štrasburku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek