Inflace v eurozóně vystoupila v prosinci na 1,3 %

08.01.2020
Euroskop, ČTK

Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci stoupla na 1,3 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu více než v listopadu. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Data za celou Evropskou unii předběžná zpráva neobsahuje.

Přes pozvolna stoupající trend zatím cenová hladina zůstává pod dlouhodobým cílem Evropské centrální banky (ECB), která chce s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty. Této úrovně inflace dosahovala před rokem.

Centrální banka proto pokračuje v podpoře růstu, která spočívá zejména v nákupech dluhopisů a ve snižování depozitní úrokové sazby, která na podzim klesla na minus 0,5 procenta. Tak nízko zatím nikdy nebyla.

Z jednotlivých segmentů trhu v posledním měsíci loňského roku nejvíce rostly ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků, které se meziročně zvýšily o dvě procenta. Následovaly ceny služeb s růstem o 1,8 procenta. Zvyšovat se začaly i ceny energií, které se zvedly o 0,2 procenta, zatímco v listopadu o 3,2 procenta klesly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek