Von der Leyenová chce, aby se Írán vrátil k jaderné dohodě

07.01.2020
Euroskop, ČTK

Evropská unie se bude snažit Írán přesvědčit, že dodržování jaderné dohody z roku 2015 je i v jeho vlastním zájmu. Uvedla to v pondělí v prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Na středeční ráno svolala mimořádné jednání svého týmu, kde by měl šéf unijní diplomacie Josep Borrell a další komisaři své kolegy informovat o nejrůznějších dopadech stávajícího dění na Blízkém východě.

Írán v neděli oznámil, že se nadále necítí být vázán jadernou dohodou z roku 2015 a bude neomezeně pokračovat ve svém jaderném programu. Učinil tak krátce poté, co v Bagdádu při americkém útoku zahynul velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásem Solejmání.

„Z evropského pohledu je důležité, aby se Írán vrátil k jaderné dohodě. Musíme přesvědčit Írán, že je to i v jeho vlastním zájmu,“ uvedla v prohlášení von der Leyenová. Za Evropskou komisi vyjádřila nad rozhodnutím Teheránu „hluboké znepokojení“.

V prohlášení šéfka Evropské komise rovněž potvrdila, že se kvůli krizi kolem Íránu sejdou v pátek na mimořádném zasedání ministři zahraničních věcí Evropské unie.

Leyenová: EU musí s Íránem i nadále komunikovat

Von der Leyenová, která v pondělí přijela jako host na setkání poslanců německé vládní strany CSU do kláštera v bavorském městě Seeon, také řekla, že Evropská unie musí s Íránem nadále komunikovat a snažit se o snížení napětí ve vztazích mezi Teheránem a Washingtonem. EU si podle von der Leyenové v minulých letech dokázala vybudovat dobré vztahy s mnoha hráči na Blízkém východě, které musí nyní využít.

S Íránem jadernou dohodu v roce 2015 podepsaly USA, Rusko, Čína a tři evropské státy Francie, Británie a Německo. Ministři zahraničí těchto tří zemí v pondělí vydali společné prohlášení, v němž vyjadřují mimořádné znepokojení nad tím, že Írán obnovil obohacování uranu v podzemním zařízení ve Fordo, které mělo být podle dohody přebudováno na výzkumné pracoviště.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek