Státy EU prodloužily hospodářské sankce vůči Rusku o půl roku

20.12.2019
Euroskop, ČTK

Státy Evropské unie ve čtvrtek o další půlrok prodloužily hospodářské sankce proti Rusku kvůli jeho přístupu k dění na východě Ukrajiny. Na delší platnosti opatření zaměřených mimo jiné na bankovní, finanční a energetický sektor se před týdnem jednomyslně shodli lídři unijních zemích. Rusko podle EU neplní mírové dohody z Minsku, jejichž plné respektování je podmínkou ke zrušení postihů.

Unijní ministři dnes formálně schválili už desáté půlroční prodloužení sankcí, které tak po publikaci v unijním věstníku budou platit do konce července příštího roku.

EU k tomuto kroku sahá poté, co minulý týden německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron informovali na bruselském summitu své kolegy o výsledcích vrcholné schůzky takvané normandské čtyřky.

Skupina tvořená ještě ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským se nedokázala shodnout na ukončení východoukrajinského konfliktu. V oblasti Donbasu za více než pět let bojů mezi vojsky prozápadní vlády v Kyjevě a separatisty podporovanými Kremlem zemřelo na 13.000 lidí.

Sankce omezují přístup pěti velkým ruským finančním domům na kapitálové trhy EU. Zakazují také obchod se zbraněmi či vývoz zboží, které by mohlo být použito pro vojenské účely. Omezují také přístup Moskvy k citlivým technologiím, které by mohly být využity při těžbě ropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek