Gentiloni: Státy EU by měly lépe koordinovat fiskální politiku

20.12.2019
Euroskop, ČTK

Země Evropské unie by měly lépe koordinovat svou fiskální politiku, řekl ve čtvrtek eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni. Méně zadlužené země bloku by tak podle něj měly více utrácet, aby unijní ekonomiku povzbudily. Zároveň by pomohly zadluženějším zemím, které musejí v zájmu ozdravení veřejných financí šetřit. Gentiloni to prohlásil na konferenci, kterou ve Frankfurtu nad Mohanem pořádala Evropská centrální banka (ECB).

Komisař delegovaný Itálií také řekl, že je stejně jako ECB toho názoru, že pokud má centrální banka rychleji dosáhnout svého inflačního cíle, měly by jí při tom pomáhat vlády zemí eurozóny. Gentiloni zdůraznil, že stávající evropská rozpočtová pravidla, známá jako Pakt stability a růstu, sice dávají unii pravomoc omezovat vládní rozpočtové schodky a stupně zadlužení, ale už jí neumožňují přimět jednotlivé země k vyšším výdajům.

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na jedno procento z říjnových 0,7 procenta. Dlouhodobým cílem ECB je ovšem s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty. Ta ale navzdory snahám centrální banky zůstává výrazně níže už dlouho.

„Vzhledem k tomu, že za rozpočtovou politiku odpovídají členské státy, je koordinace fiskální politiky nezbytná. Fiskální odpovědnost v zemích s vysokým zadlužením by měla jít ruku v ruce s podpůrnější politikou v zemích s nízkými dluhy,“ uvedl komisař.

Někdejší italský premiér Gentiloni má v unijní exekutivě na starosti případné další kroky vůči Itálii, které letos hrozilo řízení kvůli nadměrnému deficitu. Ve zcela opačné situaci než Itálie je přitom Německo. Největší evropská ekonomika bude mít příští rok rozpočet bez deficitu už posedmé v řadě a její vláda čelí kritice, že ač má prostředky na rozhýbání evropské ekonomiky, nechce je uvolnit. Při svém říjnovém slyšení před europoslanci Gentiloni slíbil, že dohlédne na italský rozpočet stejně jako na rozpočty ostatních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek