Zasedání Rady pro životní prostředí

19.12.2019

Dnes se v Bruselu uskuteční další řádné zasedání Rady pro životní prostředí. Jedná se o poslední zasedání pod taktovkou finského předsednictví, kterému končí půlroční mandát. „Řízení“ v Radě Evropské Unie převezmou od ledna příštího roku chorvatští kolegové. Českou republiku čeká předsednictví v Radě EU v druhé polovině roku 2022. Delegaci České republiky na prosincové jednání povede ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zasedání ministrů pro životní prostředí proběhne týden po zveřejnění iniciativy nové Evropské komise Zelená dohoda pro Evropu. Zelená dohoda pro Evropu je součástí politického programu Evropské komise na roky 2019 – 2024 pod vedením nové předsedkyně Ursuly von der Leyen. Jedná se o strategii zeleného růstu EU, jejíž hlavním cílem je klimatická neutralita EU v roce 2050. Pojem klimatická neutralita znamená dosažení rovnováhy mezi emisemi produkovanými lidmi a jejich pohlcováním do roku 2050. Veškeré skleníkové plyny, které se vypustí do atmosféry, budou na druhé straně vyváženy mechanismy, které zajistí jejich odstranění z atmosféry. Stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě je největší výzvou a příležitostí současné Evropy.

Zelená dohoda pro Evropu, ambiciózní balíček opatření, který by měl evropským občanům a podnikům umožnit plně využívat výhod, které s sebou přináší přechod na udržitelnější, ekologičtější hospodářství, bude předmětem diskuze výměny názorů ministrů životního prostředí EU28. Podle Evropské komise je reálné, aby Evropa byla klimaticky neutrální a zároveň aby prosperovala. Pro dosažení klimatické neutrality je především nutné snížení emisí CO2. Opatření, která jsou součástí prvotního plánu klíčových politik, zahrnují kromě výrazné snížení emisí i investice do špičkového výzkumu a inovací či ochranu životního prostředí.

Na zasedání Rady budou přítomni noví komisaři pro životní prostředí (Virginijus Sinkevičius) a klima (Frans Timmermans), kteří Zelenou dohodu pro Evropu ministrům představí a vyslechnou si jejich názory na závazky, jež bude potřeba přijmout v nadcházejících letech v oblasti životního prostředí a klimatu, a dále na způsoby zajištění synergií mezi novou iniciativou Zelená dohoda pro Evropu a dalšími evropskými politikami.

Ministři pro životní prostředí v návaznosti na zmíněnou potřebu chránit životní prostředí přijmou závěry Rady, které poskytnou politické vedení pro politiky EU v oblasti biologické rozmanitosti po roce 2020. Závěry stanovují priority a vodítka pro očekávanou aktualizaci evropské strategie pro biodiverzitu a pro další vyjednávání o nastavení globálního rámce po roce 2020. Česká republika se aktivně podílela na formulaci těchto závěrů a připomínky vznesené českými zástupci byli do textu zakomponovány.

V rámci pracovního oběda ministrů proběhne debata s ředitelkou Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Inger Andersenovou a ředitelem Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) Hanse Bruyninckxe. Oběd poskytne prostor pro neformální diskuzi o nedávno zveřejněné zprávě o stavu evropského životního prostředí a o výhledu do roku 2020.

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek