Státy EU podpořily pravidla pro ekologicky udržitelné investice

19.12.2019
Euroskop, ČTK

Státy Evropské unie ve středu odsouhlasily dohodu s Evropským parlamentem na nové klasifikaci ekologicky udržitelných investic. Systém související s dlouhodobými klimatickými cíli unie má podpořit investice do „zelených“ technologií a zamezit klamnému označování některých produktů za ekologické. Informovala o tom Rada EU.

Velvyslanci unijních zemí potřebnou většinou hlasů podpořili návrh nařízení, který je kompromisem mezi pohledy zastánců a odpůrců označování plynu a jádra jako čistých zdrojů energie.

Text sice přímo tyto dva zdroje jako čisté nezmiňuje, nehovoří však o nich ani jako o ekologicky škodlivých.

Podle některých diplomatů tak otevírá možnost, že by v budoucnu mohla být jaderná energetika označena za „zelenou“ aktivitu a bude ji možné používat v přechodu k čistým energiím. Česko patří mezi ty země EU, které se snaží využití jaderné energetiky hájit.

Klasifikace ovlivní směřování investic

„Dnešní dohoda bude klíčová pro přesměrování peněz do investic v udržitelné oblasti,“ uvedla finská ministryně financí Katri Kulmuniová, jejíž země Radě EU předsedá.

Klasifikace označovaná za „zelenou taxonomii“ má zásadní význam pro investice do udržitelných energetických projektů. Brusel odhaduje, že v následujícím desetiletí budou v rámci klimatické transformace potřeba investice přes jeden bilion eur (více než 25 bilionů Kč). Investoři se díky nyní vznikajícímu systému klasifikací mají dozvědět, kam mohou směřovat své peníze.

Nyní schválená dohoda je ale teprve prvním krokem na cestě k podrobné klasifikaci. Její konečnou verzi bude připravovat Evropská komise ve spolupráci s týmem expertů z členských zemí, čas má do roku 2021.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek