Šéfka EK: Harmonogram jednání s Londýnem je „extrémně náročný“

19.12.2019
Euroskop, ČTK

Harmonogram nadcházejících vyjednávání o budoucím vztahu Evropské unie s Británií je „extrémně náročný“, protože nechává na uzavření obchodní dohody „velmi málo“ času. V Evropském parlamentu to ve středu řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Varovala, že při neúspěchu jednání by na konci roku 2020 opět čekal „okraj útesu“.

Podle von der Leyenové Evropské komise po jasném volebním vítězství britských konzervativců pracuje s předpokladem, že dohoda o brexitu bude ratifikována do konce ledna, což je platný termín odchodu Británie z evropského bloku. Hned poté prý bude unijní exekutiva připravena členským zemím předložit návrh mandátu pro vyjednávání ve druhé fázi brexitu.

Přechodné období, určené pro uzavření nového partnerství Londýna s Bruselem, je aktuálně naplánováno do konce příštího roku. Pokud tedy skutečně Británie z unie 31. ledna vystoupí, bude na vyjednání kýžené dohody o volném obchodu vyhrazeno pouze 11 měsíců. Přechodné období může být do konce června prodlouženo o dva roky, britský premiér Boris Johnson ale dává najevo, že si takový vývoj nepřeje. Předseda Evropské rady Charles Michel dnes zopakoval, že ani druhá strana teď nemá prodlužování v úmyslu.

Leyenová: Krach jednání není v zájmu EU

Šéfka EK i přes problematický harmonogram doufá v dojednání „bezprecedentního partnerství“ s Británií. Krach rozhovorů by podle ní „Spojené království zasáhl více než nás“, avšak „zjevně“ není v zájmu unijní sedmadvacítky.

Při svém projevu o výsledcích posledního summitu EU také von der Leyenová vyvolala pobouřené reakce některých europoslanců, když poděkovala „odvážným“ stoupencům setrvání v EU v řadách britských členů Evropského parlamentu. „Bude se nám po vás stýskat,“ řekla. Po hlasitých projevech některých přítomných dodala: „Nikdy se nám nebude stýskat po těch, kdo ječí a pokřikují.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek