Komise vyzvala členské země eurozóny k podpoře ekonomiky

18.12.2019
Euroskop, ČTK

Evropská komise v úterý vyzvala vlády členských zemí eurozóny, aby prostřednictvím rozpočtové politiky a strukturálních reforem pomohly Evropské centrální bance (ECB) ve snaze o podporu inflace, hospodářského růstu a tvorby pracovních míst. Informuje o tom agentura Reuters.

ECB se v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. „Je zapotřebí, aby měnovou politiku doplnila rozpočtová politiky,“ uvedla podle Reuters Evropská komise v doporučeních pro členské země eurozóny.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil pouze o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako ve druhém kvartálu. Viceprezident ECB Luis De Guindos minulý měsíc uvedl, že riziko hospodářské recese v eurozóně je velmi nízké. Upozornil však, že slabý růst ekonomiky nelze řešit jen prostřednictvím měnové politiky.

„Je jasné, že měnová politika by mohla dosáhnout svých cílů rychleji a s menšími vedlejšími efekty, pokud by růst zároveň s ní podporovala také další opatření,“ uvedla v nedávném projevu nová šéfka ECB Christine Lagardeová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek