Evropským ombudsmanem EP znovu zvolil Irku O’Reillyovou

18.12.2019
Euroskop, ČTK

Evropským ombudsmanem zůstává bývalá irská novinářka Emily O’Reillyová. Poslanci Evropského parlamentu jí v dnešním pokračování tajné volby vyjádřili důvěru pro další pětileté funkční období. O’Reillyová tak bude nadále dohlížet na korektnost a transparentnost působení evropských institucí a jejich činitelů.

Europoslanci měli tentokrát při volbě veřejného ochránce práv na výběr z pěti kandidátů. O’Reillyová měla největší podporu už při úterním prvním hlasování, ovšem nezískala potřebnou většinu odevzdaných hlasů. Situace se opakovala i v dnešním kole druhém, načež následovalo finále mezi irskou kandidátkou a estonskou soudkyní Evropského soudu pro lidská práva Julií Laffranqueovou. V tomto kole se pro znovuzvolení stávající ombudsmanky vyslovilo 320 europoslanců ze 600, kteří odevzdali hlas.

O’Reillyová je první ženou, která působí v čele úřadu evropského veřejného ochránce práv. Ve funkci je od roku 2013, kdy odešel do důchodu její předchůdce Nikoforos Diamanduros. Předtím byla deset let irskou ombudsmankou, má za sebou také více než 20letou kariéru v irských a britských médiích.

Úřad ombudsmana loni pomohl téměř 18 tisícům občanů

Úřad evropského veřejného ochránce práv zavedla maastrichtská Smlouva o EU, která začala platit v listopadu 1993. Ombudsman může reagovat na stížnosti od občanů nebo jednat z vlastní iniciativy, přičemž vyšetřuje podezření z nesprávného úředního postupu ze strany institucí, orgánů, úřadů a agentur Evropské unie.

Výroční zpráva za rok 2018 uvádí, že úřad loni přijal 2180 stížností, zahájil 490 vyšetřování a pomohl bezmála 18.000 občanům. Z České republiky přišlo 39 podnětů, které vedly k otevření sedmi případů. „Během mého mandátu došlo k výraznému nárůstu počtu stížností občanů, občanské společnosti, podniků a sdělovacích prostředků. Domnívám se, že to nezpůsobily zhoršující se standardy správy v rámci EU, nýbrž vyšší povědomí o činnosti, kterou můj úřad vykonává, a o pozitivních výsledcích, kterých dosahujeme,“ uvedla O’Reillyová.

Ta se minulý rok uchýlila k málo vídanému kroku, když předložila EP zvláštní zprávu o postupech Rady EU a navrhla několik opatření na zprůhlednění činnosti této klíčové instituce. Europoslanci letos v lednu její doporučení podpořili a ve svých požadavcích dokonce zašli ještě dál. Radu například vyzvali, aby veškerá rozhodnutí přijímala kvalifikovanou většinou a aby sladila své pracovní postupy se „standardy parlamentní demokracie“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek