EP podpořil větší spolupráci ve snaze zlepšit výběr DPH

18.12.2019
Euroskop, ČTK

Evropský parlament v úterý podpořil sadu opatření navržených ve snaze zlepšit výběr daně z přidané hodnoty (DPH) spojené s prodejem zboží a služeb na internetu. Jejich zavedení by mimo jiné vedlo k vzniku centrální databáze platebních údajů a posílilo výměnu informací mezi daňovými úřady a poskytovateli platebních služeb v jednotlivých zemích Evropské unie. EP odhaduje, že nová pravidla navýší státní rozpočty o sedm miliard eur (necelých 180 miliard Kč).

Plánované změny pravidel představila Evropská komise na konci loňského roku. První by uložilo poskytovatelům platebních služeb, aby si vedli záznamy o přeshraničních platbách při internetových nákupech. Druhé by pak zřídilo elektronický systém pro uchovávání platebních informací označovaný zkratkou CESOP. Databázi by měla na starosti komise, přičemž nástroj má pomoci s odhalováním a vyšetřováním daňových podvodů.

Oba plány v europarlamentu podpořilo bezmála 600 poslanců. Parlament ale zároveň navrhl některé úpravy a žádal například hlášení národních odhadů ohledně ztrát při vybírání DPH. Také by podle názor EP měl být upraven mandát pro Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) kvůli efektivnějšímu stíhání podvodníků, lepší komunikaci mezi unijními daňovými databázemi či to, aby poskytovatelé plateb informace o transakcích uchovávali po dobu tří let.

Změny ještě musejí odsouhlasit členské státy

Kvůli poslednímu z uvedených bodů se úterního hlasování zdrželi čeští europoslanci zvolení za Piráty, podle nichž je navržené opatření „naprosto neodpovídající“ rozsahu problému. „Takto zadržovaná data budou s velmi malými omezeními proudit po Evropě, hrozí riziko úniku těchto velice citlivých dat,“ řekl po hlasování poslanec Mikuláš Peksa. Ukládání dat o lidech, kteří učiní za tři měsíce více než 25 plateb, považuje za nepřijatelný zásah do soukromí.

Naopak podle Stanislava Polčáka (STAN) jdou změny správným směrem. Návrh podpořil, protože správní spolupráce v boji proti daňovým podvodům je „potřebná a nutná“. „Odhaduje se, že ročně Evropská unie a její členské státy přichází o téměř 140 miliard euro, to je tedy ohromná částka, právě v oblasti podvodů s DPH,“ uvedl na plénu EP.

S novinkami, které v úterý podpořili europoslanci, musí ještě souhlasit státy EU. Podle EP by měla zvýšit o sedm miliard eur částku vybranou v členských zemích na DPH. Komise nedávno zveřejnila studii, podle níž rozdíl mezi očekávaným a skutečným výběrem DPH v roce 2017 činil v celé EU 137,5 miliardy eur (přibližně 3,5 bilionu Kč). V relativních číslech tedy byla mezera ve výběru DPH na úrovni 11,2 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek